Štrajk na UNSA zavisi od odluke Vlade Kantona Sarajevo

Da li će prema ranijim najavama doći do pokretanja štrajka na Univerzitetu Sarajevo (UNSA) zavisi od toga da li će Vlada Kantona Sarajevo u danas usvojiti zahtjev Sindikata UNSA o Kolektivnom ugovoru za zaposlene u toj instituciji.

Predsjednik Sindikata UNSA Jasmin Velagić podsjeća da je postignut dogovor sa Vladom ali da je Vlada Kantona odustala od tog dogovora u petak.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu (SUNSA) je, u skladu sa ranijom najavom za pokretanjem štrajka i Zakonom o štrajku FBiH, oformio Mirovno vijeće za provođenje procesa mirenja nakon što Vlada Kantona Sarajevo nije pristupila potpisivanju kolektivnog ugovora.

Sindikat je o tome obavijestio pismenim putem Vladu Kantona Sarajevo i traži da Vlada također formira svoje Mirovno vijeće i organizira sastanak mirovnih vijeća u cilju pronalaženja rješenja za potpisivanje ranije usaglašenog Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu.

U cilju informiranja javnosti o trenutnom statusu kolektivnog ugovora i daljnjim aktivnostima koje SUNSA planira provesti u procesu pripreme i održavanja štrajka, Sindikat će sutra, 2. oktobra sa rukovodstvom Univerziteta u Sarajevu organizirati konferenciju za štampu u zgradi Rektorata, gdje će se prisutnima obratiti predsjednik SUNSA i rektor Univerziteta u Sarajevu.