da block

Stranim vozačima u BiH se ne mogu naplatiti kazne

da block

Bosna i Hercegovina gubi milione maraka jer policijske agencije rijetko uspiju naplatiti kazne stranim vozačima, piše Večernji list.

Po podacima koje su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) prikupili u Ministarstvu unutrašnjih poslova BiH, vozačima automobila sranih oznaka od 2009. do juna 2012. godine izrečeno je najmanje 340.000 kazni u ukupnom iznosu od 17,3 miliona maraka.

Od toga broja, naplaćeno je svega 3,2 miliona maraka, i to najčešće od vozača koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH jer njima policija može poslati nalog za uplatu kazne na kućnu adresu.

Osim što policijske agencije ne mogu slati naloge na adrese u inostranstvu jer BiH nije potpisnica međunarodnih sporazuma o naplati prekršaja, drugi problem je što granična policija ne dobiva informacije o počiniteljima saobraćajnih prekrašaja.

Iz tih razloga, ali i zbog isteka zakonskoga roka od godinu dana, vlasti BiH neće moći naplatiti najmanje 8,3 miliona maraka kazni za 2009. i 2010. godinu, piše Večernji list.

U policijsakim upravama kažu da se problem može djelimice riješiti uspostavom međupolicijskoga jedinstvenog sistema obavještavanja u zemlji u kojoj bi bila uključena i Granična policija BiH. Ona bi, naime, po uzoru na evropske graničare mogla isključiti vozilo iz prometa do izmirenja kazne.

Neke su lokalne policije u BiH, kao što su MUP Srednjobosanskog, Zeničkodobojskog i Unsko-sanskog kantona sami uspostavili elektronske baze podataka u koje unose podatke o vozilima s inostranim oznakama koje su prekoračile dopuštenu brzinu ili počinila neke druge prekršaje.

MUP ZDK čak je 2010. omogućio graničnoj policiji da pristupa policijskoj bazi podataka pa bi dio stranaca nakon opomene dolazio u policijsku upravu ovog kantona platiti kaznu.

Komandiri ovih kantonalnih jedinica policije navode kako su se u tim kantonima nakon tih aktivnosti znatno povećale i naplate saobraćajnih prekršaja.

(VisokoIN)