Stranka demokratske akcije sutra obilježava 27. godišnjicu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Stranka demokratske akcije (SDA) sutra obilježava 27. godišnjicu rada i postojanja Stranke.

“SDA je osnovana 26. maja 1990. godine na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu. Bila je to prva registrovana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. Programskom deklaracijom SDA je sebe definisala kao „Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-povijesnom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“. Istaknut je „poseban interes za očuvanje Bosne i Hercegovine kao zajedničke države Muslimana, Srba i Hrvata. U ovom smislu, SDA će se energično oduprijeti pokušajima destabilizacije BiH, njene podjele i svojatanja, bez obzira sa koje strane takve i slične pretenzije dolazile”, saopšteno je iz SDA.

Za prvog predsjednika SDA je izabran Alija Izetbegović. Izetbegović će na čelu Stranke ostati do oktobra 2001. godine, predvodeći Stranku i bošnjački narod u najdramatičnijem periodu bosanske istorije.

Na 3. kongresu SDA 2001. godine Alija Izetbegović se povukao sa pozicije aktivnog predsjednika SDA, a za predsjednika SDA tada je izabran Sulejman Tihić. Na 6. Kongresu Stranke demokratske akcije za predsjednika Stranke izabran je Bakir Izetbegović.

Tokom obilježavanja 27. godišnjice na Šehidskom mezarju Kovači bit će položeno cvijeće i proučena Fatiha na mezaru osnivača SDA rahmetli Alije Izetbegović. Nakon toga u Kongresnoj dvorani hotela Holiday održat će se svečani skup da bi obilježavanje završilo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezaru Sulejmana Tihića u Haremu Bijele džamije u Bosanskom Šamcu.

Na svečanom skupu prisutnima će se obratitit predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.