Stranke imaju novac za reklamiranje, dok za građane nisu gotovo ništa uradile

Očigledno je da su predizborne kampanje za predstojeće Lokalne izbore počele puno prije zvaničnog početka kampanja i to ponovnom upotrebom nacionalističke retorike koja dolazi iz Republike Srpske i s daljnjim borbama za dolazak ili opstanak na vlasti u FBiH, kazao je analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

Vrlo je vidljivo iz samog početka kampanje, dodao je, da političke stranke imaju itekako dovoljno novaca za reklamiranje dok, s druge strane, nisu gotovo ništa uradile da poboljšaju životni standard građana BiH.

“To se prije svega odnosi na potpuni debakl pregovora vezanih za ustavnu reformu, što je jedan od ključnih uvjeta iz Mape puta”, rekao je Latal.

Imajući u vidu ovakvu političku situaciju, odnosno početak predizbornih kampanja, Latal smatra da se neće moći iznaći bilo kakve rješenje po ovom pitanju sve do završetka lokalnih izbora.

“To znači da će BiH propustiti ispunjavanje ovog ključnog uvjeta iz Mape puta. Podsjećam, BiH preostaju još dvije bitne reforme. Jedna je reforma mehanizma za koordinaciju projekata EU. Ukoliko do kraja novembra ne bude napravljen pomak po ovom pitanju, BiH će ostati bez pomoći EU. Također, BiH mora riješiti pitanje stand-by aranžmana s MMF-om”, kazao je Latal.

Aranžman s MMF-om, dodao je, mora biti riješen jer BiH, nažalost, ovisi o njemu.

“Ukoliko stand-by aranžman ne bude dogovoren može se očekivati bitno pogoršavanje ekonomske i socijalne situacije u zemlji”, pojasnio je.

S druge strane, aranžman s MMF-om, naglasio je, sam po sebi nije riješenje već je samo finansijska podrška koja bi kupila koliko-toliko vremena bh. vlastima da pokrenu ključne reforme.

“To se odnosi na reformu ekonomskog, socijalnog, administrativnog i zdravstvenog sektora koji su tokom godina postali finansijski neodrživi i moraju biti reformirani. Svjestan sam da su ove reforme vrlo teške i nepopularne i da je njihovo izvršenje zbog toga i odgađano, ali one moraju biti urađene”, potcrtao je Latal.

Zaključak je, istakao je Latal, da nakon ovih lokalnih izbora političare koji budu izabrani očekuje težak posao, a BiH teška vremena.

Upitan da prokomentira stalno pozivanje bh. političara na integraciju BiH u EU pa čak i u trenutku kada se i sama EU suočava s teškim vremenima, zaboravljajući pri tom da se reforme moraju izvršiti zbog dobrobiti građana, a ne zbog pukog ulaska u evropsku porodicu, Latal je kazao da je članstvo u EU postalo cilj dok bi u stvarnosti trebao biti sredstvo za postizanje boljeg standarda bh. građana.

“Članstvo u EU niti može niti treba da bude cilj BiH, ali može da bude, u ovom trenutku, lakši način za BiH da krene naprijed u smislu poboljšanja standarda, GDP-ja, itd. U ovom trenutku je istina da je EU zabavljena sama sobom i još uvijek nije jasno u kojem obliku će EU egzistirati u narednih 10, 15 ili 20 godina kada se očekuje da bi i BiH mogla postati njenom članicom. Prema tome, ono što je bitno je da BiH mora pokrenuti ključne reforme te ozbiljnu borbu protiv korupcije koja razara zemlju bez obzira na to hoće li ući u EU ili ne”, kazao je Latal.

(VisokoIN/Fena)