Strava kod Ključa: Seksualno zlostavljao bolesnog sina i tukao dvogodišnjeg unuka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona uhapsili su prekjučer Nikolu Tomića iz sela Handanovića Brdo kod Ključa zbog osnovane sumnje da je u dužem periodu seksualno iskorištavao mentalno zaostalog 17-godišnjeg sina D. T., kao i da je fizički zlostavljao dvogodišnjeg unuka B. Đ.

Tomića je supruga Stana 1. aprila prijavila policiji u Ključu, jer ju je istukao, nanijevši joj vidne povrede po tijelu. Ona je tada došla sa 17-godišnjim sinom D. T., a u razgovorima te u kasnijoj istrazi ispostavilo se da je duži vremenski period seksualno zlostavljao sina, piše Dnevni avaz.

“Prilikom lišavanja slobode N. T. 10. aprila u dvorištu porodične kuće zatečen je dvogodišnji dječak B. Đ., unuk N. T., s vidnim povredama po nogama. Policijski istražitelji saznali su da je uhapšeni drvenim štapom udarao dvogodišnjeg unuka” – kazao je Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Uhapšeni Tomić predat je nadležnoj kantonalnoj tužiteljici Sadeti Muhić u Odjelu Tužilaštva USK u Sanskom Mostu, a protiv njega će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu spolni odnos s nemoćnom osobom.

Dvogodišnji dječak B. Đ., koji sa majkom Nikolinom i ocem živi u selu Kozica, općina Oštra Luka, a koji se igrom slučaja u trenutku hapšenja djeda Nikole Tomića našao u njihovoj kući, preksinoć je, zajedno s radnikom Centra za socijalni rad Ključ, dovezen u Opću bolnicu Sanski Most.

Doktorica Edina Karabeg, specijalist pedijatar u Općoj bolnici, nije željela davati bilo kakve izjave u vezi sa dvogodišnjim djetetom, koga je, u međuvremenu, jučer u prijepodnevnim satima preuzela majka Nikolina kako bi se javila Centru za socijalni rad Oštra Luka.

B. Đ., kome je jučer bio rođendan, bio je strašno uplašen i da je čvrsto zagrlio glavnu sestru na Pedijatrijskom odjelu te da je nije puštao sve do dolaska majke.

Direktorica Centra za socijalni rad Sanski Most Zemina Kadirić kaže da je ova ustanova posredovala kao organ starateljstva u slučaju dvogodišnjaka, iako nadležnost pripada Centru u Oštroj Luci zbog mjesta boravka roditelja, jer je B. Đ. zatečen na području ključke općine, a dovezen je na medicinski pregled u Sanski Most.

“Postoje indicije da je djed fizički zlostavljao dječaka. Doktorica Karabeg će u ponedjeljak, 14. aprila, dostaviti Centru pisani nalaz o pregledu djeteta. Kod dječaka su, koliko mi je poznato, primijećene masnice po nogama” – kazala je Kadirić.

U Opću bolnicu jučer je dovezen i 17-godišnji D. T. radi ljekarskog pregleda. Nikola Tomić je ispitan, a kako se saznaje, tužiteljica Muhić će nadležnom sudu predložiti određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana.

(VisokoIN)

Više vijesti