STRUČNJACI NA NOGAMA: Klizište guta dio Kaknja!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Klizište u kakanjskom naselju Ribnica alarmiralo je brojne stručnjake u ovom bh. gradiću, koji ulažu velike napore kako bi spriječili veliku štetu u pojedinim dijelovima ove općine.

Naime, zbog velike akumulacije vode na jednom dijelu Ribnice aktivirano je klizište, zbog čega Uprava Rudnika mrkog uglja Kakanj i Štab za spašavanje danonoćno rade kako bi spriječili eventualne posljedice daljeg širenja klizišta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću RMU Kakanj, piše Faktor.

Trenutno se odvijaju radovi na dvije lokacije. U koritu rijeke Ribnice, na njenoj desnoj obali, sa tri bagera izrađuje se kanal za uspostavljanja protoka iz akumulacije koja se formira uzvodno od udarnog područja na kojem djeluje klizište. Prokopavanjem ovog kanala voda rijeke Ribnice treba biti vraćena u područje korita kojeg je zatvorilo klizište.

Druga lokacija na kojoj se trenutno radi je u području Tičića, na izlazu iz tunela kojim rijeka Ribnica, prema projektima o eksploataciji uglja na PK Vrtlište treba biti usmjerena. Ovi radovi su ranije planirani tako da je trenutna situacija, a koju je izazvalo klizanje zemljišta, samo ubrzalo izradu brzotoka, koji vodu rijeke Ribnice treba da odvede u rijeku Bosnu, ispod kolovoza regionalnog puta i autoputa. Na ovim poslovima je angažovan jedan bager i više kamiona.

Sadašnji dotok vode u područje iznad centralnog djelovanja klizišta, nema udarnu moć bez obzira što se akumulacija širi. Na dijelu iznad ulaza u Kamenolom Tvornice cementa, voda je potopila dijelove lokalnog puta prema Brnjicu.

– S ciljem smanjivanja količine vode, u akumulaciji koja se formira, pripremili smo i varijantu ispumpavanja vode pumpama većeg kapaciteta. Odluku o upotrebi ovih pumpi, ukoliko se ocijeni neophodnim, donijet će Štab za spasavanje Rudnika Kakanj, koji je danas ali i svaki dan od ponedjeljka na terenu i u stalnom zasjedanju. Klizištem su pogođeni stanovnici velikog područja, posebno u saobraćajnom smislu- kazao je direktor Rudnika Kasim Alajabegović.

Poslovi koji se trenutno izvode naloženi su i od strane Federalne rudarske inspekcije koja je jučer obišla teren i naložila niz mjera koje se upravo realiziraju i koje će se provoditi u narednim danima.

Radovi na eksploataciji uglja i na površinskim i u podzemnim kapacitetima, bez obzira na vanredno stanje izazvano klizištem, odvijaju se na dnevnom nivou i iznad plana. Tako da je jutros, a za prethodni dan zabilježena rekordna dnevna proizvodnja uglja od preko pet hiljada tona.

Više vijesti