Stručnjak iz FBI-ja: U Appleu rade zli genijalci

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Otkako je kompanija Apple napravila automatsku enkripciju na iPhoneu, FBI vodi rat protiv njih žaleći se da je kriptografija toliko snažna ni sama kompanija ne može da je slomi što otežava vlastima borbu protiv terorista i kriminalaca, prenosi B92.

Na Međunarodnoj konferenciji o cyber bezbjednosti na Manhattanu, stručnjak za forenziku iz FBI-ja Stephen Flatley kritikovao je kompaniju Apple, a njene zaposlene nazvao “kretenima” i “zlim genijalcima” što su njemu i njegovim kolegama otežali posao.

Na primjer, on se požalio da je Apple nedavno otežao pokušaje da se provali šifra, mjenjajući iteraciju od 10 hiljada do 10 miliona. To znači da je pokušaj pogađanja lozinke nije više 45 lozinki u sekundi već jedna na svakih 18 sekundi. Postoje alati koji mogu predložiti hiljade lozinki u kratkom vremenskom periodu, a ako su pokušaji u minuti ograničeni, postaje teže i sporije.

“Pokušaj provaljivanja lozinke se rastegao od dva dana na dva mjeseca.”

S druge strane, pohvalio je izraelsku kompaniju Cellebrite koja prodaje uređaje za hakovanje FBI-ju rekavši da su jedini koji mogu izađi na crtu proizvodima kompanije Apple.

“Ako imate drugog zlog genija, Cellebrate, onda možete da idete na front“, rekao je (kašljući) dok je izgovarao ime kompanije.

Više vijesti