Studenti Arhitektonskog fakulteta se izborili za svoja prava

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Studenti Arhitektonskog fakulteta od srijede prošle sedmice bojkotuju nastavu jer su nezadovoljni radom Uprave fakulteta. Na mirne proteste izašli su i danas te nakon hitne sjednice nastavničkog Vijeća izborili su se za svoja prava.

Predsjednik Asocijacije studenata Dino Kapetanović kazao je za “Avaz” da je danas nakon 19 mjeseci konstituisano Vijeće koje će biti u skladu sa Statutom Univerziteta u Sarajevu.

– Prezadovoljni smo današnjim sastankom. Najveći problem je bio taj što studenti uopšte nisu imali pravo glasa. Dogovorili smo se da će ubudeće na Vijeću prisustvovati 4 studenta i 10 asistenata, te da ćemo i mi imati pravo glasa – ističe Kapetanović.

Kako su nam kazali, usvojena je i odluka o formiranju komisije od devet ljudi koja će u narednih 60 dana napraviti novi plan i program što znači da će se fakultet iz temelja izmijeniti.

– Izabrani su kvalitetni članovi tako da sa svake katedre ima po jedan predmetni nastavnik, jedan asistent, jedan viši asistent i jedan student. Dok se svi ne usaglasimo jednoglasno, komisija ne može dati prijedlog Vijeću na usvajanje – objašnjava Kapetanović.

Također, studenti su dobili obećanje da će do aprila naredne godine dobiti potpuno novu biblioteku u koju će biti uloženo 150.000 KM. Participacija za biblioteku smanjit će se na razuman iznos, dok će uplata za nepoloženi predmet biti smanjena na iznos između 40 i 50 KM.

Studenti se sutra vraćaju na nastavu, s tim da će se u narednom periodu dogovoriti o terminima nadoknade propuštenih časova.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.