Stvari koje vam ginekolog ‘ne stigne’ napomenuti

U prosjeku, s ginekologom ne stignete, licem u lice, porazgovarati ni 10 minuta. Postoje prioriteti koje vam želi reći, pa vam ne stigne objasniti sve što biste trebali znati. Da biste imali najviše koristi od posjeta ljekaru, pitanja koja želite postaviti napišite na komad papira, u suprotnom biste mogli zaboraviti nešto što vas zanima.

Pomokrite se prije seksualnog odnosa

Čuli ste možda da je dobro pomokriti se poslije seksualnog odnosa, no na WebMD-u poručuju da je to korisno učiniti i prije. Naime, ako je mjehur pun, bakterije će lakše ući dublje u tijelo.

Da biste spriječile urođene mane, često perite ruke

Oko 86 posto žena nikad nije čulo za citomegalo virus CMV, sve dok se ne rodi beba inficirana njime. Naime, trudnice svakodnevno dolaze u kontakt s virusima, a infekcije najčešće izazivaju citomegalo virus, rubeolavirus, herpessimpleks, varičela zoster, coxacki B virus te hepatitis B i C virusi. Problem je što neki od njih mogu izazvati sljepoću, gluhoću, tešku invalidnost i smrt. Jedno od 150 rođene djece rodi se s infekcijom CMV, a to je više nego što se rodi s Downovim sindromom ili fetalnim alkoholnim sindromom. Dobra vijest je da se infekcije mogu spriječiti temeljitim i redovnim pranjem ruku.

Odbacite tampone

Ako ste skloni infekciji urinarnog trakta, klonite se tampona. Umjesto toga koristite uloške, posebno tokom vikenda kad je veća vjerovatnoća da ćete nakon izlaska zaboraviti promijeniti tampon. Krv se nakuplja u tamponu i odlična je podloga za razvoj bakterija, a što je dulje u vama, to je veća vjerovatnost od infekcije.

Postporođajni sindrom može se pojaviti dugo nakon porođaja

Studije pokazuju da se postporođajni sindrom može pojaviti i godinu dana nakon poroda. Osjećate li se tjeskobno, tužno, povlačite li se u osamu, možda za to nisu krivi samo neispavanost i majčinske brige.

Dok vježbate, koristite higijenski uložak

Znojem natopljena trenerka može postati stanište bakterija. Ili se odmah istuširajte i promijenite donje rublje i hlače, ili nosite uložak koji će upiti dio znoja i usporiti razvoj problema.

Gustoća tkiva dojke

Gustoća tkiva dojke na mamografiji određena je proporcijama masnog, vezivnog i žljezdanog tkiva u dojci. Žene s većom količinom žljezdanog i vezivnog tkiva imaju veću gustoću i veći rizik od raka dojke. No, zanimljivo da mlađe žene u pravilu imaju dojke veće gustoće nego starije žene.

Problem je što se na mamografskoj snimci teže vidi tumor kod žena čija je gustoća tkiva veća, pa se kod mlađih žena on može previdjeti. Važno je o tome porazgovarati s ljekarom i skrenuti pažnju radiologu ako imate grudi veće gustoće. Porazgovarajte s ljekarom nije li za vas možda ultrazvuk bolja metoda dijagnosticiranja.

(VisokoIN)