da block

Sud BiH: Budimir ne može potpisivati dokumente dok je u pritvoru

da block

Zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambeno – oslobodilačkog rata, koji je usvojen u Domu naroda FBIH 18. aprila, ne može biti objavljen u Službenim novinama dok svoj potpis na njega ne stavi predsjednik FBIH Živko Budimir.

Budući da je Budimir trenutno u pritvoru, njegov advokat Ragib Hadžić uputio je podnesak Sudu BiH povodom ovog pitanja.

Sud je podnesak dostavio na izjašnjavanje Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo BiH se izričito usprotivilo da osumnjičeni / pritvorenik Živko Budimir dok se nalazi u pritvoru potpisuje bilo kakve dokumente koji su vezani za obavljanje službenih poslova iz nadležnosti Predsjednika FBiH, takođe se usprotivio posjetama osumnjičenom u KPZ-u uposlenicima ureda Predsjednika FBiH.

Sud BiH je prihvatio mišljenje Tužilaštva BiH, imajući u vidu težinu, karakter i posljedice koje se osumnjičenom stavljaju na teret, kao i osobe koje se dovode u vezu s ovim krivičnim djelima.

Zakon ne može stupiti na snagu bez Budimirovog potpisa, no novčana sredstva od MMF-a za BiH neće biti blokirana zbog nastale situacije.

Donošenjem ovog zakona u Federaciji, ispunjen je posljednji uvjet za isporuku naredne novčane tranše po stand-by aranžmanu koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetranim fondom.

(VisokoIN)