da block

Sud BiH: Odluka o pritvoru Budimira i ostalih danas do podne

da block

Sinoć, pola sata prije ponoći, završeno je ročište pred Sudom BiH na kojem je sudija Suda BiH Branko Perić saslušao tužioce Tužilaštva BiH, koji su iznijeli razloge za traženja određivanja jednomjesečnog pritvora za Živka Budimira, predsjednika Federacije BiH, te još četvoricu uhapšenih u akciju “Patriot”.

Osim Budimira, pritvor je zatražen za njegovog savjetnika za pitanja branitelja Petra Barišića, predsjednike boračkih udruženja Ivana Jurčevića i Sauda Kulaosmana i predsjednika komisije za pomilovanja Hidajeta Halilovića.
I odbrana je iznijela razloge zbog čega bi se pet uhapšenih trebalo braniti sa slobode. Sudija Perić je kazao da će Sud konačnu odluku donijeti danas do podne (nedjelja).

Tužilaštvo BiH Živku Budimiru stavlja na teret djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja, te primanje mita.

21:22 Večeras ročište na Suda BiH o određivanju pritvoru za Budimira i ostale
Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, a večeras u 21 sat je počelo ročište na Sudu BiH na kojem će biti odlučeno o tom prijedlogu.

Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjera pritvora za ukupno 9 osoba koje su uhapšene u jučerašnjim akcijama.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je ranije da se četiri osobe uhapšene u akciji “Memory” sumnjiče za organizovani kriminal i neovlašćen promet opojnim drogama.

“Biće predložen pritvor za pet osumnjičenih iz akcije ‘Patriot’ i ‘Pravda’. Prijedlog pritvora biće upućen za Živka Budimira, Petra Barišića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića i Ivana Jurčevića. Ovi osumnjičeni su u prisustvu advokata ispitani od strane istražnog tima Tužilaštva BiH. Oni su se svi branili šutnjom osim Jurčevića, koji je iznio svoju odbranu”, naveo je Grubešić.

On je naglasio da će Tužilaštvo BiH predložiti 30 dana mjera pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih jer neki od njih posjeduju dvojno državljanstvo. Dodao je da će pritvor biti predložen i zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu i vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice, dodao je on.
“Riječ je o najopsežnijoj akciji u postdejtonskoj BiH kada je riječ o koruptivnim djelima čiji su izvršioci visoki funkcioneri”, rekao je Grubešić, a prenosi Glas Srpske.

(VisokoIN)