Potvrđena optužnica u predmetu Mevlid Jašarević i drugi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 25. aprila optužnicu u predmetu Mevlid Jašarević i drugi, koja optužene Mevlida Jašarevića, Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića tereti za krivična djela organiziranja terorističke grupe.

Optuženog Mevlida Jašarevića se tereti za krivično djelo organizovanje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. Krivičnog zakona BiH, u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 1. u vezi sa stavom 5. tačka a) i d) Krivičnog zakona BiH, a optužene Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića za krivično djelo organizovanje terorističke grupe iz čl. 202d. stav 2. Krivičnog zakona BiH, u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. stav 4. Krivičnog zakona BiH – prenosi Fena.

U optužnici se navodi da su optuženi postali pripadnici organizovane terorističke grupe koja je organizovana u okviru tzv. vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Evropi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utiču na promjenu položaja navedenih zajednica.

Nadalje, optuženi se terete da su kao pripadnici organizovane terorističke grupe, tokom 2011. godine, odlučili da zajedničkim djelovanjem, radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, izvrše teroristički čin.

Kako se navodi u optužnici, optuženi su, sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno raspodijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada, saopćeno je iz Suda BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.