0.5 C
Visoko
23. Januara 2022.

Sud BiH potvrdio optužnicu u slučaju ‘Dženan Memić’

Optužnica je podignuta 9. jula,, optuženi su Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, (Mujtap), Josip Barić i Muamer Ožegović.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu u predmetu “Dženan Memić”, u kojem su optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić (Mutap), Josip Barić i Muamer Ožegović.

Optužnica je podignuta 9. jula, a u međuvremenu je Sud Bosne i Hercegovine ukinuo mjeru pritvora za osumnjičene, te je Dupovcu i Mutapu odredio kućni pritvor.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Zijada Mutapa (rođen 1959. u Sarajevu), Alise Ramić (ranije Mutap, rođena 1996. u Njemačkoj), Hasana Dupovca (rođen 1973. u Hadžićima), Josipa Barića (rođen 1963. u Sarajevu) i Muamera Ožegovića (rođen 1981. u Foči).

‘Pristupili grupi za organizirani kriminal’
Optuženi se terete da su u periodu od 8. februara 2016. godine pa nadalje pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj Aleji, uslijed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U optužnici se navodi da su optuženi vršili prikrivanje dokaza i počinitelja fingiranjem dokaza, prikrivanjem njima poznatih činjenica te poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, Zijad Mutap je ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima i s optuženima, koji su lično, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinitelja i načina stradanja Dženana Memića, počinili nezakonite radnje.

Neovlašteno su i bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze u vidu snimaka videonadzora, neovlašteno fingirali i podmetali dokaze koji to stvarno nisu, navodili službenike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo na donošenje i potpisivanje akata koji ne odgovaraju utvrđenom činjeničnom stanju…

Tužiteljstvo BiH će pozvati 88 svjedoka
Dostavljali su fingirane dokaze na vještačenja prikazujući ih kao stvarne te na taj način vršili ometanje i usmjeravanje istrage u pogrešnom smjeru, prikrivali činjenice koje su im poznate, uništavali dokaze prikupljene sa mjesta događaja a koji se odnose na stradanje Dženana Memića, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Dženan Memić zadobio povrede od kojih je preminuo.

Navode opužbe Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Unesite komentar