Sud BiH: Potvrđena optužnica protiv Bogdana Stevanovića za zločine protiv čovječnosti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 14. juna 2017. godine optužnicu Tužilaštva BiH koja optuženog Bogdana Stevanovića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da je optuženi, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, učestvovao u progonu na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi koje je univerzalno prihvaćeno kao nedopustivo po međunarodnom pravu.

Tačke 1. i 3. optužnice terete ga za pomaganje u zatvaranju suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava i pomaganje u deportaciji ili prisilnom preseljenju stanovništva.

Tačka 2. optužnice tereti ga za pomaganje u zatvaranju suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava i pomaganje u ubistvima, pokušaju ubistva i prisilnom nestanku lica.

Tačka 4. optužnice tereti ga za zatvaranje suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, te učestvovanje kao saizvršioca u prisilnom nestanku osoba, saopćeno je iz Krivičnog odjeljenja – Odjela I za ratne zločine Suda BiH.

Optužnica navodi da je Bogdan Stevanović, navedenim radnjama, počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), i to radnjama pod tačkom 1. i 3. optužnice, u vezi sa članom 172. stav 1. tačka d) i e) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa članom 31. istog zakona; radnjama pod tačkom 2. optužnice, u vezi sa članom 172. stav 1. tačka a), e) i i), u vezi sa članom 31. i 26. istog zakona; radnjama pod tačkom 4. optužnice, u vezi sa članom 172. stav 1. tačka e) i i) KZ BiH, u vezi sa članom 29. istog zakona, a sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.