Sud BiH proglasio se nenadležnim za slučaj Budimir

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Federacije BiH i još šest osoba Tužilaštvo BiH tereti za pomilovanje osoba osuđenih za ubistva, porezne utaje, trgovinu drogom i druga krivična djela.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) donio je rješenje kojim se proglasio nenadležnim za predmet Živka Budimira, Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca, koje je Tužilaštva BiH optužilo krajem prošlog mjeseca.

U priopćenju sa Suda se navodi da je “Sud dužan paziti na svoju nadležnost tokom cijelog postupka i čim primijeti da nije nadležan oglasit će se nenadležnim i po pravomoćnosti rješenja ustupiti predmet nadležnom sudu.”

Sud je našao da se u ovom momentu radi o izmijenjenim okolnostima od kojih i zavisi primjena prava, a što sve rezultira promjenom ranije zauzetog stava o nadležnosti Suda za postupanje u ovoj postupku.

Sud BiH je zaključio da iz optužnice ne proizilazi da su navedenim krivičnim djelima nastupile štetne posljedice po državu BiH, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

U fazi istrage, odnosno u vrijeme prihvatanja nadležnosti Suda BiH osumnjičeni su se teretili da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal počinili krivično djelo organiziranog kriminala, ali da je to u optužnici izostavljeno odnosno osumnjičenim se optužnicom na teret stavljaju samo krivična djela iz isključive nadležnosti redovnih sudova Federacije BiH.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vijeću Suda BiH u roku od tri dana od prijema rješenja.

(VisokoIN/CIN)

Više vijesti