Sud BiH raspisao potjernicu za Naserom Keljmendijem

Pored svog sina Elvisa (34), na Interpolovoj crvenoj potjernici naći će se i Naser Keljmendi, za kojeg je Sud BiH jučer izdao naredbu za pritvaranje i raspisivanje potjernice. Osim za Keljmendijem, potjernica će biti raspisana za još tri osobe za kojima se traga, ali niko nije želio otkriti njihova imena.

Upozorenje tjelohranitelja

Za razliku od većine ostalih koji su obuhvaćeni akcijom SIPA kodnog imena Lutka, Keljmendi se na vrijeme sklonio. Prema nezvaničnim izvorima, o akciji koja se pripremala, Keljmendija su obavijestili M. Š, osoba zadužena za zaštitu jednog visoko pozicioniranog političara, i R. Č, uposlenik bezbjednosne agencije, te Avaz.

Kada su u srijedu ujutro 12. septembra pripadnici SIPA pokucali na vrata njegovog hotela Casa Grande na Ilidži, Keljmendi je već bio u Crnoj Gori. Trinaest dana prije, “istraživački tim Dnevnog avaza” je u tekstu pod naslovom: “Prljavi plan SDA sa Adilovim sefom i Keljmendijem”, Keljmendija upozorio da mu se sprema hapšenje. Avaz je naveo da će “uz pomoć jednog tužioca koji je vezan uz vrh SDA” Keljmendi biti uhapšen i da će u zatvoru provesti 30 dana, a potom biti pušten zbog nedostatka dokaza, te će njegovo hapšenje biti iskorišteno protiv SBBBiH?!

Ko je Naser Keljmendi? Po saznanjima policija u regionu, vođa jedne od najjačih albanskih kriminalnih grupa na Balkanu, od prvog junu na crnoj listi SAD-a, označen kao prva osoba u Evropi po opasnosti za SAD. U Sarajevu navodno posjeduje tri kuće, dva stana i hotel Casa Grande, a u Podgorici stan. U Ulcinju također ima veliki stan, kuću i hotel na Velikoj plaži, koji se isto zove Casa Grande.

Po podacima policije, koje su prenosili mediji, Keljmendi je glavni finansijer i organizator trgovine heroinom koji u Peć stiže autobusima iz Istanbula i Albanije, a zatim se preko Rožaja doprema u Novi Pazar, a odatle u zapadnu Evropu.

Na listi Keljmendijevih prijatelja su “bivši” vlasnik Dnevnog avaza Fahrudin Radončić, bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj (osumnjičen za ratne zločine), Naser Orić, kosovski biznismen Ekrem Luka, Safet Kalić Sajo iz Crne Gore…

Naser Keljmendi se u okviru akcije Lutka tereti da je naručio ubistvo Ramiza Delalića Ćele te da je za njegovu likvidaciju, sa Muhamedom Ali Gašijem, platio 200.000 eura.

Usluge Srbijanaca

Između grupa okupljenih oko Ramiza Delalića s jedne, te kumova Gašija i Keljmendija s druge strane, trajao je višegodišnji rat. Međutim, navodno je upravo Keljmendi zatražio pomirenje s Ramizom Delalićem, a posrednik u pregovorima bio je ubijeni narko-bos iz Zagreba Lulzim Krasniqi. Sastanak na kojem su se trebali pomiriti održan je početkom 2006. Dva mjeseca kasnije u Zagrebu je ubijen Krasniqi, a primirje u Sarajevu trajalo je do 12. juna 2007, kada je u blizini kluba Hacienda Cantina Mexicana na Baščaršiji ranjen Ramizov čovjek – Amir Pašić Faćo. Istragom koju je vodio Oleg Čavka je utvrđeno da ga je ranio Lirim Bytyqi.

Sudeći po saznanjima, još u toku primirja Keljmendi i Gaši su zatražili uslugu od Srbijanaca Ljubiše Buhe, zvanog Čume, i Milovana Jeremića, koji su angažovali pripadnike šabačkog klana za Delalićevu likvidaciju. Taj klan predvodili su Milan Ostojić Sandokan i Andrija Gavrilović Gusan. Treba dodati da je i Ljubiša Buha imao razloga da se osveti Delaliću, koji ga je pokušao ubiti. Naime, dok se Ćelo nakon rata nalazio u Turskoj, s njim su stupili u kontakt Dušan Spasojević Šiptar i Milorad Ulemek Legija, i zatražili od njega da locira i ubije Čumeta, koji se u to vrijeme krio u Istanbulu. Kada ga je Ćelo našao, Ljubiša Buha spasio se bijegom i skrivanjem u jugoslovenskoj ambasadi u Ankari…
adončić.

(VisokoIN/Oslobođenje)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar