SUD PRESUDIO Obustavljena gradnja MHE na Kasindolskoj rijeci!

Pobjeda građana
Okružni sud u Banjaluci je poništio ekološku dozvolu za MHE Samar na Kasindolskoj rijeci koju gradi kompanija Buk d.o.o. registrovana u Istočnom Novom Sarajevu.

Na redu je obustava svih radova, budući da se provode na temelju poništene dozvole.
“Dobili smo ovu bitku. Sada je na ekološkim inspekcijama da obustave izvođeenje radova na MHE Samar, a mi nikada nećemo odustati od Kasindolske rijeke”, poručuju iz neformalne grupa građana “Stop izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” koja već pune četiri godine vodi borbu protiv izgradnje tri male hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci- MHE “Slapi”, MHE “Podivič” i MHE “Samar” i MHE “Podivič” koja je u međuvremenu i izgrađena.

Koncesije za izgradnju sve tri MHE je dobila njemačka firma Blautal Natureenergie GmbH, BUK d.o.o., ali su građani proteklih godina u više navrata organizovali proteste i nadležnim organima upućivali dopise u kojima su ukazivali na nepoštovanje zakona i procedura, te kršenje ekoloških standarda.

Presudu Suda je na svojoj stranici podijelila i Eko Akcija.

Zas Buku su prokomentarisali šta jedna ovakva presuda znači za građane BiH koji se neumorno bore za spas naših rijeka: “Ovo je još jedan primjer koji pokazuje da se prilikom izgradnje malih hidroelektrana u BiH zakoni redovno krše, dok investitori nekažnjeno nastavljaju gradnju nimalo se ne obazirući na zakone i sudske odluke. To naravno ne bi bilo moguće da ne postoji direktna sprega između investitora i političkih elita. Ovo je još jedan primjer koji pokazuje da čuvari naših rijeka, našeg pravnog poretka i našeg okoliša nisu državne institucije i njihovi brojni, dobro plaćeni državni službenici i naimenovani političari u ulogama ministara i direktora, već ljudi koji žive pored rijeka i aktivisti udruženja za zaštitu okoliša”.

Unesite komentar