da block

Sud u Istočnom Sarajevu zatražio vraćanje Paravinje u BiH

da block

Okružni sud u Istočnom Sarajevu zatražio je da Dragan Paravinja bude vraćen iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu kako bi se mogla donijeti drugostupanjska presuda po optužnici koja ga tereti za silovanje počinjeno u okolici Jahorine 2002. godine, potvrđeno je u srijedu Hini u ovom sudu. “Ovaj sud posredstvom Ministarstva pravosuđa BiH pokrenuo je postupak Paravinjine ekstradicije iz Hrvatske”, kazala je sekretarica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Branka Ćerić.

Istodobno je potvrdila kako je zahtjev za ekstradiciju podnesen jer je za 22. decembar na ovom sudu zakazano ročište na kojemu će se raspravljati o žalbama odbrane i tužiteljstva na presudu Osnovnog suda na Sokocu kojom je Paravinja u julu ove godine osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora, javlja Onasa.

Sedam dana nakon izricanja ove presude Paravinju su pravosudne vlasti BiH privremeno izručile Hrvatskoj kako bi se tamo mogla dovršiti istraga o okolnostima nestanka Antonije Bilić iz Drniša.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon višemjesečne istrage ove sedmice Paravinju optužilo za ubistvo Antonije Bilić.

U utorak mu je, također, za dva mjeseca produžen pritvor u kojemu se nalazi od izručenja Hrvatskoj.

Dragana Paravinju traži i Srbija, gdje je pravomoćno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog silovanja i pokušaja silovanja.

Hrvatska: Paravinja napokon optužen za ubistvo Antonije Bilić!

(VisokoIN)