Suđenje Radončiću i ostalima: Pročitana izjava Azre Sarić iz istrage

Na suđenju za ometanje rada pravosuđa, Državno tužilaštvo je kao dokaz uložilo izjavu koju je Azra Sarić dala u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru postupka protiv Nasera Kelmendija zbog ubistva Ramiza Delalića Ćele, a koja je na inisistiranje Odbrane i pročitana u sudnici.

Sudsko vijeće je donijelo odluku da se za vrijeme čitanja izjave Sarić javnost neće isključivati, niti medijima biti zabranjeno da objave njen sadržaj, prenosi Birn.

U izjavi datoj SIPA-i u aprilu 2014., a koju je u sudnici pročitala tužiteljica Elvira Stanojlović, Sarić je govorila o svom poznanstvu sa Delalićem i njegovoj opreznosti zadnjih mjeseci života.

Na upit u kakvim je odnosima Delalić bio sa određenim osobama, Sarić je odgovorila da nije bio u neprijateljstvu sa Radončićem. Pored toga, navela je da joj je Delalić kazao da nije bio u dobrim odnosima sa Kelmendijem, Muhamedom Alijem i Azizom Gašijem, te Zijadom Turkovićem, koji su u odvojenim postupcima osuđeni za različita krivična djela.

Pored izjave, Državno tužilaštvo je predočilo i naredbu o proširenje istrage za Delalićevo ubistvo, a tužiteljica je dodala da se još uvijek vodi istraga protiv Radončića. U spis su uloženmi i zahtjevi za međunarodnu pravnu pomoć koju je uputilo Specijalno tužilaštvo Kosova i dopisi vezani za saslušanja Ehlimane Delalić, Aldina Hajdarevića i Sarićeve videolinkom.

Među uloženim dokazima je i dopis upućen Tužilaštvu BiH u vezi akta zaprimljenog od Interpola u kojem je navedeno da je Naser Kelmendi lišen slobode u Prištini, da ne može biti ekstradiran i da se traži dokumentacija, te između ostalog i ispis e-maila između Tuilaštva BiH i Eulexa sa transkriptom saslušanja Sarićeve u Prištini.

„U prilogu je i prijevod transkripta sa ročišta iz decembra 2015. kada je Sarić tražila odgodu svjedočenja zbog aktvinosti koje su se desile, te je ono bilo pomjereno za 13. januar 2016. godine“, pojasnila je tužiteljica.

Odbrane su istakle su na neke od dokaza istakle prigovor relevantnosti, dok je Radončićev branilac Dragan Barbarić dodao da je BiH mogla odbiti međunarodnu pravnu pomoć kada je u pitanju postupak protiv Kelmendija te da se jednoj osobi ne može dva puta suditi za isto djelo.

Radončić je rekao da Sarić u izjavi navela da ga Delalić nije interpretirao kao neprijatelja, niti da joj je nuđen alibi ni novac. U pogledu, dodao je, vezivanja njega za Kelmendija, pozvao se na odluku suda u Prištini gdje je vrlo precizno naznačeno da je svjedok tužilaštva i da se njegovo ime ne smije vezati sa optuženima.

„Ehlimana Delalić, Hajdarević i Sarić, ti me ljudi uopšte nisu teretili. Vidim da Tužilaštvo priziva neke pravne radnje“, naveo je Radončić.

Radončić se tereti da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

Na teret mu je stavljeno i da u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.
Tužiteljica je uložila i zapisnike o saslušanju svjedoka Sabahudina Žuje iz SIPA-e i Azre Sarić iz Tužilaštva BiH, pojšnjavajući da su im predočavani u sudnici. I na ove dokaze Odbrane su istakle prigovore.

Nastavak suđenja je planiran za 16. august.