Suđenje Sanjinu Sefiću: Sudija kaznio advokata Karkina sa 2.000 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući tročlanog Vijeća sarajevskog Kantonalnog suda sudija Igor Todorović danas je u nastavku suđenja Sanjinu Sefiću, optuženom za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, u kojoj su smrtno stradale Selma Agić i Edita Malkoč, sa 2.000 KM kaznio advokata Rusmira Karkina, jednog od branilaca u ovom predmetu. Kazna je, prema objašnjenju sudije Todorovića, uslijedila zbog Karkinovog nedolaska na prethodno ročište.

Advokat Karkin se izvinio Vijeću navodeći da u isto vrijeme imao drugo ročište sa kojeg nije uspio izaći. Predsjevajući Vijeća je kazao da je advokat bio dužan obezbijediti zamjenu, što nije učinio.

Na današnjem ročištu iskaz je dala i Elmira Karahasanović, šefica Odsjeka za biološka vještačenja Centra za forenziku pri Federalnoj upravi policije i vještakinja biološke struke. Pojašnjavajući da je nalaz radila po naredbi Tužilaštva Kantona Sarajevo, Karahasanović je navela da tragovi prikupljeni sa vjetrobranskog stakla vozila golf u vlasništvu Jasmina Sefića, te sa blatobrana i nesporne boje vozila potiču od nespornih uzoraka stradale Selme Agić. Tragovi prikupljeni iz unutrašnjosti vozila, pojasnila je vještakinja, pripadaju nepoznatim osobama.

Nakon toga tužiteljica Jasminka Knežević je u spis počela da ulaže materijalne dokaze, među kojima su bili i oduzeti video snimci sa lica mjesta. Iako je advokat Kerim Čelik u nekoliko navrata ustajao prigovarajući na ove dokaze pojašnjavajući da oni nisu ranije izneseni tokom pretresa, sudsko Vijeće nije reagovalo. Tek pola sata poslije, nakon nove primjedbe advokata Čelika da Tužilaštvo “ovo sad ne može raditi”, sudija Todorović je kazao da je tužiteljica u zamjeni i da to treba imati u vidu.

Todorović je na kraju kazao da Vijeće treba da ima uvid u pomenuto i da se nakon toga ovi dokazi uvedu u spis?! Potom je odložio pretres i naredni zakazao za 5. februar ove godine.

Inače, optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.

Sefić je nakon okončanja ročišta sa lisicama na rukama vraćen u pritvorsku jedinicu sarajevskog zatvora, kao i Saud Nišić.

Više vijesti