-4.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

Šuga uzela maha u cijeloj Federaciji!

Zarazna bolest “scabies”, u narodu prozvana šugom, svrabom ili sirotinjskom bolešću, posljednjih mjeseci uzela je maha u cijeloj Federaciji BiH. To nam je potvrdila i Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema posljednjem izvještaju ovog zavoda, lani je ova bolest bila na trećem mjestu po zarazama, a ukupno je iz svih kantona prijavljeno 774 oboljelih.

Najveći broj zaraženih konstantno je prijavljivan iz HNK, odnosno Mostara, a taj trend je nastavljen i u ovoj godini, pa je u gradu na Neretvi samo u januaru registrirano 49 oboljelih od ove bolesti.

Najveći broj zaraženih je iz okolice grada, gdje su životni uvjeti lošiji i gdje se manje vodi računa o higijeni.

– Pojavnost svraba pokazuje znatan porast posljednjih mjeseci, a i inače je unazad nekoliko godina među vodećih deset zaraza u entitetu. Imamo registrirane prijave iz svih kantona – kazala je Ravlija.

Oboljenju pogoduju zatvoreni i neprozračeni prostori te niska opća i zdravstvena kultura. Bolest je izlječiva ako se na vrijeme poduzmu preventivne mjere.

– To je stanje koje zavisi prvenstveno od higijene pojedinca, ali i kolektiva, odnosno obitelji, jer jedan zaraženi član redovito podrazumijeva da je još neko u kući zaražen. Ako se na vrijeme ne liječi odgovarajućim mazanjem, nemoguće je prekinuti taj lanac zaraze – dodala je Ravlija.

Od šuge najčešće obolijevaju djeca, a osim neurednih pojedinaca, bolest pogađa i one koji vode računa o higijeni, ali se zaraze putem kontakta s oboljelom osobom ili predmetom.

(VisokoIN/Avaz)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar