Sulejman ef. Kajtezović: Već 37 godina dnevno čita po 20 stranica Kur'ana

Hadžija Sulejman ef. Kajtezović iz Donje Lučke kod Cazina najstariji je krajiški i jedan od najdugovječnijih imama u BiH. Rođen prije 90 godina, penzionisan 1983., ef. Kajtezović nakon obavljanja hadža svakodnevno, već 37 godina, čita po 20 stranica Kur'ana, a punih 80 godina posti. I danas redovno obavlja molitve u džamije.

‘Bio sam imam u 12 džemata u Krajini, u radnom vijeku izgradio sam četiri i obnovio tri džamije’ – kazuje ef. Kajtezović koji od 1933. godine vodi dnevnik.

Sjeća se kako je nakon Drugog svjetskog rata kao mlad imam sa završenom vjerskom školom pozvan od komunističke vlasti da radi u Općini.

‘Sulejmane, biraj koju službu najviše voliš, kazali su mi. Odgovorio sam da najviše volim da budem imam – mualim i da od toga ne odstupam. Pozvali su udbaše, vezali me i poslali u logor u Bosanski Petrovac. Htjeli su da se priklonim Partiji i dobijem dobru službu, ali meni je zatvor bio miliji’ – prisjeća se tegobnog života.

U zatvorima u više navrata “kao politički” proveo je, po svojoj evidenciji, 212 dana, a nikad nije pravosnažno osuđen. Ostao je privržen vjeri i njenim idealima.

Oženio se 1955. i dobio četvero djece, od kojih je danas dvoje živo. Sulejmanov unuk završio je Islamski fakultet u Medini i na njega je ponosan, piše dnevniavaz.ba

Porijeklo Kajtezovića je iz vremena prije dolaska Osmanlija na ove prostore. Roditelji trojice braće i članovi uže porodice Sulejmana ef. Kajtezovića ukopani su na istoimenom mezarju koje predstavlja kulturno-historijsku znamenitost. Na ovoj grobljanskoj cjelini izdvaja se 16 monumentalnih nišana, postavljenih u periodu od 1913. do 1950. godine.

(VisokoIN)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar