Suljagić: Nikome se ne može uskratiti pravo na prijeratno prebivalište

Građanska koalicija “Prvi mart“, zajedno s 30 civilnih udruženja, organizirala je danas u Memorijalnom centru Potočari drugu konferenciju radi upoznavanja javnosti o dosadašnjem radu, ali i problemima koje imaju aktivisti Koalicije “Prvi mart” i povratnici u entitet Republika Srpska.

“Nikome se ne može uskratiti pravo da se vrati na prijeratno prebivalište. Pravo na imovinu, na slobodu izbora prebivališta i slobodu kretanja su prava koja su neporeciva” – izjavio je koordinator Građanske koalicije “Prvi mart“ Emir Suljagić.

Kazao je da će Koalicija “omogućiti prognanim licima da konzumiraju pravo glasa, te oni koji su imali imovinu 1991. godine da se u skladu s Ustavom BiH, izbornim zakonodanstvom BiH, te zakonom o prebivalištu prijave na prijeratnu adresu”.

Na konferenciji je bilo riječi o planovima Koalicije, a cilj je usvojiti okvirni plan aktivnosti za budući period u formiranju regionalnih i lokalnih ureda.

“U zadnja tri mjeseca smo pokrenuli niz aktivnosti na polju izmjena zakona kojima se tretiraju prava povratničke populacije, a koja su dosad bili glavna barijera i problem ljudima koji su se vratili na svoja prijeratna mjesta, ali nisu bili u stanju da prijave prebivališta radi ostvarivanja određenih prava iz oblasti zdravstva, penzionog osiguranja” – kaže aktivista Građanske koalicije “Prvi mart“ Almir Salihović.

Građansku koaliciju “Prvi mart“ je podržao načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, navodeći da će “kao čovjek i načelnik učiniti sve da ovakva ideja živi, jer to je logistička aktivnost i ne vidim ništa pogrešno u tome”.

Jedan od ključnih ciljeva Koalicije “Prvi mart“ jest uspostava osnovne strukture koalicije i procesa registracije građana u RS-u, kao i formiranje osnovnih tijela za koordinaciju i realizaciju aktivnosti kampanje.

(VisokoIN/Fena)