Šuman i bh. rukometaši: Misija kompletirana, sada želimo u drugi krug EP-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, po dolasku selekcije na aerodrom u Sarajevu gdje je održana pres konferencija poručio je medijima i javnosti da je misija ispunjena, dok su igrači rekli da plasman BiH na Evropsko prvenstvo nije prolazna epizoda – nego će se potruditi da razvesele sve u državi i plasiraju se u drugi krug Evropskog prvenstva.

“Hvala na divnom prijemu ovdje. Prije svega – čestitao bih našim momcima na svemu što su uradili do sad. Ja sam na funkciji od 2016. Imali smo taj poraz u Skenderiji od Austrije, koštao nas je Evropskog prvenstva. Baraž koji smo trebali da igramo za Svjetsko prvenstvo. Treći pokušaj je bio ovo sada Evropsko prvenstvo. Bjelorusija, Češka – radi se o kvalitetnim selekcijama, učesniciama prvenstava. Pobijedili vani – izgubili kući. Imamo potencijala”, poručio je Šuman.

On je rekao da odbrana mora da bude stub svega, tranzicija mora da se popravi da se daju lagani golovi.

“Šepamo u pozicionom napadu, ima prostora. Završilo se sve. Ispunili smo cilj. Misija kompletirana. Idemo na Evropsko sa osam bodova, ali sa tom lošijom gol razlikom”, kazao je Šuman.

Sada su prioriteti drugačiji, rekao je selektor Šuman.

“Želimo da napravimo iskorak više. Tražimo drugi krug. U grupama će da budu četiri ekipe, prve dvije idu dalje. To je cilj”, rekao je.

Izvor: N1
Podsjetio je da je BiH kvalifikacije odigrala bez 4-5-6 standardnih igrača. Međutim:

“Pojavljuju se novi momci, ovi igrači koji su bili na terenu pokazali su da mogu, želju i volju. Iznijeli su sav taj teret s nama. Imali smo promjena u stručnom štabu. Proširio se. U sportskom dijelu smo napravili veliki iskorak, što će biti važno. Oktobar kvalifikacije za Svjetsko i januar Evropsko prvenstvo”, poručio je.

“Čestitke svima. Nadam se da pokazujemo da želimo da budemo pravi. Bilo nam je teško, ne želim o problemima. Vrijeme je da zajedno sa momcima ovaj dan i noć proslavimo zajedno sa prijateljima. Hvala na lijepom dočeku”, rekao je na koncu obraćanja.

Mirsad Terzić, kapiten također se zahvalio svima na podršci.

“Mogu da se zahvalim svima vama na pažnji. Sinoć, danas, bilo je teških momenata tokom kvalifikacija. Doček sada – radimo korak naprijed. Nemam mnogo da kažem, nego čestitati svim saigračima i onima koji nisu s nama. Njihov učinak je velik. Svaka kap znoja koja je prolivena je za njih. Znam da je teže biti ispred TV-a nego na utakmici. Hvala trenerima, doktorima i svima koji su bili uz nas. Otići na odmor nasmijan, a pobijediti Češku u Češkoj je velika stvar”, kazao je Terzić.

“Neispavani smo od puta. Ne znam. Hvala Tuzli koja je bila domaćin kvalifikacija, hvala svima koji su išli s nama i bili uz reprezentaciju. Izgurali smo ovo. Igrali smo, da smo i sebe iznenadili nekada. Kada se niko ne nada – odigramo dobro. Pobijedili smo dobru Češku i sami sebi obezbijedili EP bez ičije pomoći”, poruka je Nikole Prcea, jednog od najiskusnijih igrača bh. tima.

“Hvala. Napravili smo veliku stvar za BiH, za rukomet koji je pao na niske grane. Nadam se da će ovo biti injekcija za nešto novo. Prvo da proslavimo ovo, pa ćemo vidjeti dalje”, kratko je kazao Benjamim Burić, golman reprezentacije BiH.

“Napokon smo i mi zaslužili da nas isprate na dostojan način. Sada je na nama da odigramo EP. Neće to biti samo prolazna epizoda, pokazat ćemo da ga zaslužujemo i nadam se da ćemo iznova vas razveseliti”, riječi su Ivana Karačića, strijelca pobjedonosnog gola za BiH u meču protiv Češke, kojim je obezbijedio plasman reprezentaciji na prvo Evropsko prvenstvo.TOP VIJESTI

Više vijesti