Šuman: Možemo napraviti dobar rezultat protiv Austrije

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će biti domaćin selekciji Austrije u okviru drugog kola kvalifikacija za evropsko prvenstvo u Hrvatskoj. Na startu kvalifikacionog ciklusa bh. rukometaši poraženi su od Španije u Valladolidu (3:21), dok je Austrija iznenađujuće izgubila od Finske na domaćem terenu (27:31).

Selektor reprezentacije BiH Bilal Šuman u kontekstu sutrašnje utakmice osvrnuo se na prvi meč protiv Španije, kazavši da je bilo mnogo zadovoljavajućih segmenata koje nastoji iskoristiti protiv Austrije.

– Imali smo mnogo situacija gdje možemo biti zadovoljni, s odbranom s igračem manje kao i u napadu. Nastojat ćemo prenijeti to protiv Austrije. Ovaj izenađujući rezultata Austrije protiv Finske tjera ih da razmišljaju da im je to zadnji voz. Iz te utakmice smo mnogo naučili – rekao je bh. selektor na pres-konferenciji.

– Igrat ćemo agresivnu i tvrdu odbranu a nakon toga iz kontri možemo da napravimo dobar rezultat – poručio je.

Otkrio je da će biti novih igrača u ekipi, ali nije kazao o kome se radi.

Dodao je da je Austrija doživjela promjene od juna.

– Imaju sada jedan problem, prvi golman neće nastupati protiv nas. Došlo je novih igrača, imaju bekove fizički jake, možda ne toliko brze. Mnogo smo brži kao ekipa, oni imaju dva odlična krila. Taj tempo koji mi želimo da nametnemo neće im dozvoliti da igraju 60 minuta, i morat će doći do nekih izmjena. Mi ćemo tražiti slabe karike u njihovoj ekipi – zaključio je Šuman.

Bh. reprezentativac Muhamed Toromanović istakao je da ekipa radi na tome da se poprave neki segmenti u odnosu na meč protiv Španije.

– Mislim da će nam trebati više laganih golova. Poraz Austije protiv Finaca ništa ne znači, mi moramo misliti na sebe. Moramo ponoviti igru iz prvog poluvremena protiv Španije. Pokušat ćemo što bolje odigrati i ostvariti važnu pobjedu koja nam otvara vrata za evropsko prvenstvo – dodao je.

Marko Panić smatra da je pobjeda protiv Austrije bitna kako bi se ta selekcija eliminisala iz trke za drugo mjesto u grupi.

– Mislim da je problem protiv Španije bio u napadu. Oni nisu zaslužili u prvom poluvremenu šest golova razlike. Austrija je glavni konkurent za drugo mjesto u grupi i moramo se koncentrisati na svoju igru. Oni imaju pritisak da pobijede ovdje – poručio je Panić.

Utakmica između BiH i Austrije igra se u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu od 20 sati.

Unesite komentar