Sunčane naočale su mnogo više od modnog dodatka

Sunčane naočale su mnogo više od običnog modnog dodatka, a najvažnija funkcija im je zaštita zdravlja oka i okolnog tkiva od djelovanja sunca.

Ultravioletno zračenje može oštetiti kožu, povećati rizik od zamućenja leća i nastanka mrene, a i također je povezano i s makularnom degeneracijom. Najopasnija sunčeva svjetlost je ona koja se odbija od visoko reflektirajućih površina poput vode, pijeska, ali i pločnika.

Kod kupovine naočala važno je da kada ih probate nemate osjećaj težine ili grebanja. Inače, što su veći okviri naočala, to se veće područje kože oko očiju štiti od UV zračenja. Tako smanjuju rizik od nastanka pigmentacijskih mrlja i bora, a također je i manji rizik od prodiranja zraka sa strane oka.

Premaz na leći koji blokira UV zrake je proziran, tako da tamnija stakla ne garantiraju nužno veću zaštitu. Ipak, nijansa igra važnu ulogu u percepciji boja, pa se odabiraju prema preferiranju i navikama kupca. Dakle, kod kupovine, veoma je važno da vodite računa koliki vam zaštitu mogu pružiti sunčane naočale, a ne samo da na njih gledate kao na modni dodatak. Naravno, bitno je i da odaberete i oblik koji vam pristaje, a ove sezone za žene su u trendu naočale takozvanog mačkastog oblika.

Unesite komentar