da block

Superluksuzni automobil predsjednika Federacije sa masažerima za leđa!

da block

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir jučer je iz pravca Mostara u Sarajevo dojurio sa svojom novom superluksuznom limuzinom Hyandai Equus V8, iako je i dalje potpuno nepoznato kako je spomenutu limuzinu nabavio!?

Postupak kupovina novog automobila za Živka Budimira još nije ni počeo, a posebno je nejasno otkud predsjedniku Federacije baš konkretno spomenuti model automobila, te kako misli naknadno legalizovati njegovu nabavku?

Naime, tenderskom procedurom koja tek treba biti sprovedena može se definisati cijena automobila, boja, snaga motora, dodatna oprema i ostale karakteristike, ali nikako i tip i proizvođač, jer to narušava odredbe Zakon o javnim nabavkama BiH i tenderske procedure. Odluku o objavljivanju javnog poziva za kupovinu novog automobila za Živka Budimira mora donijeti Vlada FBiH i objaviti u Službenim novinama Federacije BiH. Takva odluka niti je donesena, niti je poziv objavljen!

Ured predsjednika Federacije Živka Budimira obratio se vladinoj Službi za zajedničke poslove sa zahtjevom za nabavku, konkretnog vozila iako je to protuzakonito i suprotno tenderskim pravilima.

Navodno je Budimir superluksuzni automobil prvo uzeo u najam, a tek nakon što mu je auto „sjelo“ uputio zahtjev za nabavku istog iz budžetskih sredstava. Pošto je Budimir sve do sada uradio pogrešno i protuzakonito u vezi nabavke novog automobila, istraga nadležnih organa će pokazati da li je i iznajmljivanje pomenutog superluksuznog automobila urađeno u skladu sa zakonom i koliko uopće građani Federacije BiH plaćaju prevoženje Budimira u rent-a-car automobilu!?

Vlada Federacije utvrdila je uredbom da predsjednik Federacije BiH može nabaviti auto u rangu više srednje klase do maksimalne maloprodajne vrijednosti od 110.000 KM sa uključenom dodatnom opremom, a nikako automobil čije cijene nema u zvaničnom cjenovniku ovlaštenog Hyundai dilera u BiH, nego se može dobiti samo na upit. Vozila ovog ranga uopće se ne mogu kupiti za zvaničnike Federacije BiH, jer prelaze definisane kriterije i klasom i cijenom.

Pored silnog luksuza i dodatne opreme kojom raspolaže ovo superluksuzno vozilo, Budimirov automobil posjeduje i masažere za leđa na zadnjim sjedištima!

(VisokoIN)