Supernamirnice koje će vam pomoći balansirati hormone, smanjiti upalu i smršati

Mršavljenje je mnogo više od običnog obraćanja pažnje na kalorije koje pojedemo. Ukoliko i pored redukcije prehrane ne gubite suvišne kilograme, možda problem leži u hroničnoj upali organizma i hormonskom disbalansu.

Na gubitak kilograma direktno utječu hormoni u našem tijelu, a mršanje vrlo često može biti onemogućeno ili usporeno usporenim radom štitne žlijezde ili nadbubrežnih žlijezda.

Ukoliko imate neku hroničnu bolest, onda imate i upalu u organizmu, kod koje ne pomažu lijekovi, nego dovođenje organizma u stanje balansa, a što možemo postići prije svega pravilnom prehranom i izbacivanjem alergena.

U nastavku čitajte koje su to namirnice koje smanjuju upalu u organizmu, dovode hormone u stanje balansa i pomažu nam kod mršanja.

Jabuke

Jabuke su bogate kvercetinom, antioksidantom koji smanjuje upalu u organizmu. Istraživanja su pokazala kako se jabuke bore protiv visokog krvnog pritiska, smanjuju rizik od raka, virusnih infekcija, a pored toga, bogate su vlaknima, što ih čini idealnima za probavu, te siromašne kalorijama, zbog čega su odlične za regulaciju tjelesne težine.

Borovnice

Borovnice nisu samo slatke i ukusne, već i jako zdrave budući da su bogate antioksidantima, a preporučuje se konzumacija od tri ili četiri šoljice ovog voća sedmično. Borovnice imaju i druga svojstva – poboljšavaju zdravlje srca, vid, preveniraju urinarne infekcije itd.

Divlji losos

Divlji je losos bogat omega 3 masnim kiselinama ki proteinima, a pokazalo se kako reducira upalu i pomaže u regulaciji inzulina. Preporučuje se divlji losos i generalno riba iz divljih voda za koju se smatra da nije toliko zatrovano teškim metalima.

Špinat

Špinat je nutritivno bogata namirnica i odličan izvor biljnih steroida, koji ubrzavaju metabolizam i smanjuju nivo inzulina.

Zeleni čaj

Zeleni čaj ubrzava metabolizam i sadrži teanin, hemijski spoj koji reducira oslobađanje kortizola, hormona stresa. Pored toga sadrži antioksidanse koji reduciraju upalu i smanjuj rizik od bolesti.

Avokado

Avokado je jedna od najzdravijih voćki na svijetu. Bogat je zdravim masnoćama i vlaknima. Sudeći prema istraživanjima, avokado reducira apsorpciju estrogena i podstiče proizvodnju testosterona.

Pored toga, avokado je dobar za zdravlje srca. Ipak, budući da je bogat kalorijama, preporučuje se jesti ga umjereno. Jedna četvrtina voćke se smatra preporučenom dnevnom “dozom”.

Bademi

Bademi pomažu regulisanju šećera u krvi, smanjuju rizik obolijevanja od dijabetesa, te smanjuju loš holesterol. Ipak, baš kao i ostalo koštunjavo voće, puno je kalorija, tako da se preporučuje umjerena konzumacija.

Brokule

Brokule sadrže glukozinate koji smanjuju rizik od obolijevanja od raka povezanog sa estrogenom. Jedna šolja brokula će vas obezbijediti dovoljnim količinama vitamina C dnevno.

Brokule su pune kalija, kalcija i magnezija, minerala koji poboljšavaju funkciju mišića i jačaju kosti.

Sjemenke lana

Sjemenke lana su bogate antioksidantima, vlaknima i zdravim mastima. Čitave sjemenke u netaknutom obliku prolaze kroz naša crijeva bez da bivaju probavljene, te imaju snažan utjecaj na našu probavu i pravilan rad crijeva. Možete ih konzumirati i u mljevenom obliku i tada su odličan izvor vlakana.

Maca prah

Maca prah (usitnjeni korijen biljke) bogat je mineralima i masnim kiselinama, a može se konzumirati u prahu, kapsulama ili u pićima. Maca se svrstava među adaptogene, biljke koje pomažu organizmu da se lakše prilagodi stresnim situacijama, povećavaju tjelesnu izdržljivost i otpornost na stres.