Supružnici Zuckerberg donirali 25 miliona dolara za borbu protiv ebole

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Osnivač društvene mreže “Facebook” Amerikanac Mark Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan objavili su danas na društvenoj mreži da su donirali 25 miliona dolara američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti za pomoć u borbi protiv epidemije ebole.

– Epidemija ebole je dostigla kritičan momenat. Od virusa je do sada zaraženo 8.900 ljudi, ali se bolest brzo širi i vjeruje se da bi, za nekoliko mjeseci ukoliko se ništa ne uradi u borbi protiv ove bolesti, mogla zahvatiti milion ljudi i više – naveo je Zuckerberg, 30-godišnji vlasnik društvene mreže.

On je nagasio da je potrebno da, u što kraćem roku, virus ebole bude stavljen pod kontrolu, da se ne bi više širio i prerastao u svjetsku zdravstvenu krizu protiv koje ćemo morati da se bori decenijama, kao što je HIV.

– Naša donacija je najbrži način da se pruže sredstva centrima i specijalistima koji se bore da spriječe širenje epidemije. Ovaj novac će prvenstveno biti namijenjen akterima ne prvoj liniji, koji obavljaju historijski posao – napomenuo je Zuckerberg.

(VisokoIN)

Više vijesti