Sutra moguća potvrda formiranja koalicija u KS i ZDK

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predstavnici šest političkih stranaka sastat će se sutra u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju koalicije u Kantonu Sarajevo.

Šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto, kaže da će se sastati predstavnici Naše stranke (NS), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Naroda i Pravde (NiP), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Naveo je da sastanak, koji počinje u 13.00 sati, predstavlja početak formalnih pregovora o postizbornoj vlasti.

U Zeničko-dobojskom kantonu na konferenciji za novinare, planiranoj za 10 sati ujutro u prostorijama SDP-a BiH, bit će jasno koje će političke partije potpisati koalicioni sporazum i tako se pridružiti građanskom bloku SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke.

– Iskreno se nadam da će Zeničko-dobojski kanton (ZDK) sutra prvi pokazati da je moguće formirati vlast bez nacionalnih stranaka SDA i HDZ-a BiH, kaže za Vijesti.ba predsjednica KO Naše stranke ZDK Sanja Renić.

Renić napominje kako za sada jedino može garantovati za Nezavisni blok, dok o ostalim strankama, koje su prethodnih dana učestvovale u pregovorima, ne želi prejudicirati.

– Dok to sve ne bude potpisano, ja više ne vjerujem ni svojim očima – poručila je Renić.

Naglašava da su na programskom dokumentu prethodnih desetak dana naporno radili predstavnici SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke.

– Radi se o dokumentu koji će činiti bazu svih naših budućih dogovaranja i rada vlasti u Skupštini ZDK. On nije sačinjen samo pro forme, već kao platforma na osnovu koje trebamo da preuzmemo odgovornost za sve ono što želimo raditi u naredne četiri, pa i više godina – govori Renić.

Sve stranke koje ga potpišu, nastavlja, morat će mu se posvetiti uz najveću dozu ozbiljnosti.

– Tačno je da ti objedinjeni principi zajedničkog djelovanja bloka ne podrazumijevaju SDA i HDZ – dodaje Renić.

Podsjetimo, na oktobarskim izborima u trci za Skupštinu ZDK, blok okupljen oko SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke osvojio je ukupno deset mandata. Uz Nezavisni blok taj broj bi se popeo na 15, a za skupštinsku većinu od 18 ruku bio bi im dovoljan još i SBB BiH s tri osvojena mandata. S druge strane, SDA, HDZ BiH i SBiH prije nekoliko dana ozvaničile su koaliciju, te također imaju 15 mandata.

Više vijesti