Sutra okrugli sto o prevenciji rizika u urbanim sredinama

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Sarajevu će sutra biti održan okrugli sto o temi „Prevencija rizika u urbanim sredinama“, u organizaciji Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Filozofskog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ iz Skoplja.

Imajući u vidu kompleksnost sigurnosnih rizika u urbanim sredinama, organizatori poručuju kako je veoma značajno ukazati na važnost njihovog prepoznavanja, te prevencije mogućih rizika u urbanim sredinama i predložiti mjere prevencije.

Posebno je važno osiguravanje kontrolisanog razvoja, planiranja i arhitekture naselja i zajednica kao bitnog preduslova zaštite od prirodnih i nesreća uzrokovanih ljudskim faktorom, te krizno planiranje u urbanim sredinama.

„Namjera nam je ukazati i na ulogu sektora privatne zaštite u prevenciji rizika u urbanim sredinama, te značaj novih tehnologija kada je u pitanju prevencija urbanih rizika. Svakako, poseban cilj je ukazati na značaj kontinuirane edukacije u ovom području i osnaživanje kapaciteta ljudskih resursa za prevenciju i postupanje kada su u pitanju sigurnosni rizici u urbanim sredinama“, navode organizatori.

Upravo zbog naglašene kompleksnosti ovog pitanja, ističu kako im je cilj omogućiti multidisciplinarni pristup problematici sigurnosti urbanih sredina.

Stoga su, pored akademskog osoblja Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije iz oblasti sigurnosti i kriminalistike, učesnici ovog naučnog skupa i cijenjeni profesori iz oblasti sociologije, psihologije, pedagogije, ali i arhitekture, građevine, šumarstva, saobraćaja itd.

Također, nezaobilazan sektor u sigurnosti urbanih sredina je i privatni sektor, te su pored predstavnika privatnih kompanija koje se bave ovom oblasti, učesnici okruglog stola i predsjednici komora za privatnu zaštitu iz naše zemlje, kao i iz Makedonije i Hrvatske.

Na skupu će svakako učestvovati i predstavnici sigurnosnih agencija iz BiH.

„Namjera nam je da se kroz ovakav oblik akademsko-stručne saradnje uspješnije identificiraju sigurnosni rizici u urbanim sredinama, te ponude moguća rješenja, a prvenstveno promoviše značaj prevencije i adekvatne zaštite“, poručuju organizatori.

Okrugli sto bit će održan u prostorijama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu sa početkom u 10 sati, a izjave za medije planirane su pola sata ranije.

Više vijesti