Svaki četvrti muškarac u RS-u nije otac djeteta

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske godišnje se obavi 70 do 90 analiza utvrđivanja očinstva, a od osoba koje su testirane svaka četvrta nije otac djeteta, izjavio je Srni rukovodilac DNK laboratorije Zavoda Zoran Obradović.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja slučajeva utvrđivanja očinstva, 20 se obavi po zahtjevu sudova, a ostatak po privatnim zahtjevima.

“Što se tiče sudskih očinstava, ona se obavljaju u sklopu parničnih postupaka, bilo da je riječ o utvrđivanju očinstva, što obično pokreće majka djeteta ili da je riječ o osporavanju očinstva, što pokreće otac na koje je dijete upisano”, istakao je Obradović.

On je dodao da se za DNK analizu obično uzima uzorak brisa sluzokože obraza, što je neinvazivna metoda, koja je dobra za djecu, jer im se ne vadi krv.

“Nalaz je gotov za tri do pet radnih dana, a DNK analiza košta 250 KM po osobi. Utvrđivanje kompletnog očinstva, kad se analiziraju uzorci majke, ispitivanog djeteta i pretpostavljenog biološkog oca, cijena je 750 KM”, rekao je Obradović.

On je podsjetio da je DNK laboratorija u Zavodu za sudsku medicinu formirana 2010. godine.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.