da block

Svaki stoti stanovnik BiH traži da mu se u ličnu kartu upiše krvna grupa

da block

Ukupno 43.165 građana BiH dosad je podnijelo zahtjev za izdavaje novih ličnih karata, koje se izdaju od 1. marta, a od toga ih je tek 523 tražilo i unos krvne grupe.

Prostom računicom zaključuje se da je tek svaki stoti stanovnik zatražio da mu u osnovnom identifikacionom dokumentu bude upisana i oznaka A, B, AB ili 0, a kako je potvrđeno, uglavnom je riječ o dobrovoljnim davaocima dragocjene tečnosti, koji potvrdu o krvnoj grupi ne plaćaju.

Cijena nove lične karte je 18 maraka, a spomenuta potvrda, koja se dobija u transfuzijskim službama, plaća se i do 64 marke, što znači da identifikacioni dokument sa krvnom grupom ukupno košta do 82 KM, pišu Nezavisne novine.

‘Građani koji žele da dobiju potvrdu o krvnoj grupi plaćaju je 45 maraka. Mogu da potvrdim da najviše zahtjeva imamo od dobrovoljnih davalaca krvi, pošto je za njih potvrda besplatna’, ističe Jasmina Jovanić, šefica Službe za prikupljanje krvi Zavoda za transfuzijsku medicinu RS.

Prema njenim riječima, taj podatak u ličnoj karti nije bitan, jer kada pacijent dođe u bolnicu, ukoliko je to potrebno – ponovo se vadi krv i utvrđuje krvna grupa.

‘Bez provjere ne možemo da damo krv pacijentu’, objašnjava Jovanić.

Fijasko ideje o upisu krvne grupe u ličnu kartu primjetan je i na području Bihaća, gdje je tek nekoliko građana tražilo potvrdu u zdravstvenoj ustanovi.

I ovdje, riječ je o dobrovoljnim davaocima, za koje je ta potvrda besplatna.

‘Dali smo tek nekoliko takvih potvrda dobrovoljnim davaocima krvi, a ostali, kada čuju koliko košta, odmah odustanu. Ta potvrda kod nas sada košta 64 marke, a inače, krvna grupa u ličnoj karti nema medicinsku vrijednost’, pojašnjava Tarik Zejčirović, načelnik Službe za transfuziju krvi Kantonalne bolnice ‘Dr Irfan Ljubijankić’ Bihać.

Ni Mostarci ne žure da krvnu grupu upišu u ličnu kartu, isključujući one za koje je potvrda besplatna.

‘Slabo je interesovanje. Bilo ih je nekoliko, a to su bili dobrovoljni davaoci, za koje je potvrda besplatna. Cijena za ostale građane iznosi 56,90 maraka’, ističe doktorica Zerina Zagorčić, iz Službe za transfuziju krvi Regionalnog medicinskog centra ‘Dr Safet Mujić’ Mostar.

Iz policijskih agencija kažu da se prihvatanje zahtjeva za izdavanje novih ličnih karata provodi po redovnoj proceduri, te da problema nema.

‘Sve zahtjeve prihvatamo i izdavanje tih dokumenata ide po planu’, naglašava Ljerka Stanimirović, portparolka CJB Doboj.

U Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) naglašavaju da je dosad uručeno 25.067 novih ličnih karata.

‘Na području Bosanskopodrinjskog i Zapadnohercegovačkog kantona dosad je bio samo po jedan zahtjev za upis krvne grupe u ličnu kartu’, kažu u IDDEEA.

(VisokoIN)