Svakih deset minuta u Jemenu umre po jedno dijete

Dva miliona djece u Jemenu danas pati od akutne neuhranjenosti i skoro svakom jemenskom dječaku i djevojčici je neophodna humanitarna pomoć.

Više od 11 miliona djece u ratom zahvaćenom Jemenu neophodna je humanitarna pomoć, upozoreno je danas iz UNICEF-a.

“Danas je pošteno reći da je Jemen jedno od najgorih mjesta na svijetu da budete dijete”, rekao je danas regionalni direktor UNICEF-a za Bliski istok i sjevernu Afriku Gert Kapelar.

Prema njegovim riječima, dva miliona djece u Jemenu danas pati od akutne neuhranjenosti i skoro svakom jemenskom dječaku i djevojčici je neophodna humanitarna pomoć, prenosi Srna.

On je naglasio da, prema pretpostavkama, svakih deset minuta u Jemenu umre po jedno dijete od oboljenja koje je bilo moguće izliječiti.

Zvaničnici UN su upozorili da bi se Jemen mogao suočiti sa najvećom gladi u proteklih nekoliko decenija ukoliko ne bude ukinuta blokada koju je uvela Saudijska Arabija koja se bori protiv pobunjenih Huta.

Saudijska Arabija uvela je blokadu nakon što je iznad međunarodnog aerodroma u Rijadu presretnut projektil koji su ispalili Huti.

Avion UN sa neophodnim vakcinama sletio je juče u jemensku prijestonicu Sanu nakon što su koalicione snage djelimično ukinule blokadu poslije upozorenja da bi više hiljada ljudi moglo umrijeti.

Međutim, zvaničnici UN ističu da su i dalje blokirane isporuke lijekova i hrane koji su neophodni luci Hodeida, koje je pobunjeničko uporište.