Sve je u padu – samo cijene, nezaposleni i krediti rastu

Tokom prva dva mjeseca 2012. godine Bosna i Hercegovina se suočava s ogromnim ekonomskim problemima. Prema statističkim podacima, rastu jedino cijene, broj nezaposlenih te kreditna zaduživanja građana, dok sve ostalo pada.

Izvoz i proizvodnja

Elementarne nepogode u februaru 2012. godine bile su glavni uzroci smanjenja vrijednosti robnog izvoza od 14,6 posto te industrijske proizvodnje od 10 posto, navodi se u informaciji o makroekonomskim pokazateljima, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) Vijeća ministara BiH.

Slična je situacija zabilježena i u maloprodaji, koja bilježi realnu stagnaciju u prva dva mjeseca 2012. godine. Imajući u vidu smanjenje broja zaposlenih, navedena kretanja ukazuju na slabljenje rasta domaće potražnje, što je bilo glavni uzrok pada vrijednosti robnog uvoza od 6,5 posto.

Iako je rano za donošenje preciznih zaključaka, dostupni indikatori snažno ukazuju na osjetno slabljenje dinamike ekonomske aktivnosti u BiH početkom 2012. godine, ocjenjuje DEP.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH za februar 2012. godine, evidentno je slabljenje industrijske proizvodnje u BiH u odnosu na prethodnu godinu. U razdoblju januear/februar 2012. godine BiH bilježi pad fizičkog opsega industrijske proizvodnje od 9,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ovo predstavlja nastavak negativnog trenda s kraja prethodne godine kada je došlo do pada privredne aktivnosti u BiH. Glavni razlog smanjenja industrijske proizvodnje je pogoršana situacija na izvoznim tržištima, što je rezultiralo značajnim padom izvoza i samim tim padom proizvodnje u prerađivačkoj industriji od 12,3 posto.

Manji su i prihodi

Za dva mjeseca 2012. prikupljeno je oko 653,5 miliona KM prihoda od neizravnih poreza, što je za 0,1% manje u poređenju s istim razdobljem prethodne godine. Tokom promatranog razdoblja, prihodi od trošarina bilježe rast (13%), kao i prihodi od cestarina (1%).

Prihodi od carina bilježe smanjenje od 23,4 posto, a prihodi od PDV-a smanjenje od 3,6 posto, na mjesečnoj razini, na kraju februara ukupni prihodi bilježe smanjenje od 4,2 posto u odnosu na januar 2012. godine.

Zato je rastao broj nezaposlenih i administrativna stopa nezaposlenosti u BiH je u januaru 2012. godine iznosila 44 posto, a najviše otpuštanja djelatnika bilo je u građevinarstvu (8,9%).

Prema CPI indeksu, cijene u BiH su u februaru uvećane za 2,4 posto u odnosu na isti mjesec 2011. Ukupni krediti u prvom mjesecu 2012. iznosili su 15,3 mil. KM i veći su u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 5,6 posto, piše Večernji list.

(VisokoIN)