Sve snage za gašenje požara u Konjicu su iscrpljene, vatra prevazilazi našu moć

Šumski požar u rejonu Boračka draga; Boračko jezero tokom noći se malo primirio, ali danas očekujemo visoke temperature, širenje požara i pomoć viših organa države, jer sve naše snage su iscrpljene i požari prevazilaze našu moć, izjavio je za Fenu Fadil Tatar, komandir Općinskog štaba Civilne zaštite Konjic.

Požar se jučer proširio na ukupno oko četiri kilometra prema selu Jezero, ali kuće još nisu u opasnosti. Prema selu Kula i prema Rujištu zahvatio je crnogoričnu šumu gdje ima i munike, a teren je izuzetno nepristupačan, rekao je Tatar.

Jučer je ugašen novi požar na Lupoglavu kod Bijele, požar u Sibikama kod Gakića je van kontrole, a požar u rejonu Oteležani-Studenčica u Dolini Neretvice gase sami stanovnici okolnih sela.

Već tri dana u općini Konjic je na snazi stanje elementarne nepogode.

U ranim jutarnjim satima na područje Mostara stigao je kanader Republike Hrvatske koji trenutno gasi požar na području Mostara i Rujišta, izjavio je agenciji Fena Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

Trenutno je, po njegovim riječima, najteža situacija na području općina Konjic i Trebinje gdje Ministarstvo sigurnosti BiH pokušava završiti sve koordinacijske aktivnosti kako bi eventualno helikopteri Oružanih snaga djelovali na tim područjima.

– Trenutno nijedan helikopter ne gasi požar, ali se nadamo da će u toku dana dobiti saglasnost iz Komande Oružanih snaga kako bi poletio u pomoć vatrogascima, dodao je Agić.

Najavljeni helikopter iz Ruske Federacije, kazao je Agić, još nije potvrdio dolazak.

U Bosni i Hercegovini i šire, usljed visokih ljetnih temperatura, požari su aktivni na više mjesta.

(VisokoIN)