da block

Sve spremno za hapšenje Jerke Ivankovića Lijanovića?

da block

Prema sve češćim glasinama u dobro obaviještenim krugovima, zbog istraga koje se sprovode u više slučajeva i navodno dokazanih teških krivičnih dijela, sve je spremno za privođenje Jerka Ivankovića Lijanovića, radi ispitivanja i sprječavanja mogućeg uticaja na svjedoke.

Naime, SIPA već duže vrijeme sprovodi istražne radnje protiv porodice Lijanović, a zbog poslovanja više njihovih firmi. Početkom ovog mjeseca istražitelji SIPA-e posjetili su Federalni zavod PIO/MIO i tom prilikom izuzeli dokumentaciju vezanu za navodno „slučaj Lijanović“.

U toj Agenciji nisu željeli potvrditi, niti demantovati posjetu Zavodu PIO/MIO Mostar, osim što su potvrdili da SIPA postupa po naredbi Tužilaštva BiH u predmetu „Lijanović“.

Lijanovići su prijavljeni zbog navodno više slučajeva utaje poreza i carinske prevare i to po nalazu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja je i podnijela prijavu Tužilaštvu BiH. Istragu je vodio mještoviti tim sastavljen od članova iz više policijskih agencija od SIPE, Granične policije, Federalne uprave policije (FUP) do inspektora UIO BiH. U ovom slučaju istražuje se kako su povezane firme sa Lijanovićima organizovale lanac firmi pomoću koje se izbjegavalo plaćanje poreza, a postoje indicije da je u lancu bilo i nekoliko fiktivnih firmi.

Protiv kompanije “Lijanovići” vodi se istraga po još nekoliko osnova, a protiv Jerka Ivankovića Lijanovića, u svojstvu ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, istragu vode i policijske agencije i tužilaštva u Federaciji BiH.

Zamjenik glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH Božo Mihajlović početkom februara ove godine je Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo proslijedio akt radi provjere navoda iz krivične prijave protiv Jerka Ivankovića Lijanovića.

Prijavu je podnijelo Udruženje uzgajivača domaćih životinja “Tor” iz Mostara. Terete ga da je mimo zakona iz bužeta Ministarstva poljoprivrede FBiH isplatio po 800 KM na račune 3.500 lica. Tvrde da su ta sredstva korišćena za kupovinu glasova u kampanji Narodne stranke “Radom za boljitak”, a da su članovi te stranke od tih transakcija uzimali provizije, ranije su saopštili u Tužilaštvu BiH i dodali da te navode provjerava MUP Kantona Sarajevo.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH uputio je krajem prošlog mjeseca federalnom premijeru Nerminu Nikšiću zahtjev za dostavljanje izvještaja o nezakonitostima utvrđenim kod provođenja javnog poziva za kapitalna ulaganja u poljoprivredi koji je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s Jerkom Ivankovićem Lijanovićem na čelu, raspisalo 5. jula prošle godine.

Javni poziv “težak” je 16,1 milion maraka, a radna grupa, formirana radi utvrđivanja nezakonitosti, u izvještaju je utvrdila brojne kriminalne radnje koje se stavljaju na teret Lijanovićevom ministarstvu.

Prema ovom izvještaju Predstavnički dom Parlamenta FBiH, na tematskoj sjednici, treba da raspravlja o navodima iz izvještaja koji stavlja na teret ministru Lijanoviću, njegovim pomoćnicima i članovima Komisije formirane unutar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za dodjelu granta za kapitalna ulaganja nezakonite radnje prilikom dodjele poljoprivrednih poticaja, izvršenih najčešće putem rođačkih, prijateljskih i stranačkih veza.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH pozvao je i Federalnu upravu inspekcije, Finansijsku policiju FBiH te Federalnu upravu policije (FUP) da provedu istragu i utvrde navode iz izvještaja koji ministru Lijanoviću i njegovim saradnicima stavlja na teret teške zloupotrebe položaja i ovlasti. Pore zlupotreba položaja i ovlasti Jerko Lijanović je osumnjičen i za uzimanje mita, posredovanje pri dobijanju grant sredstava i plaćanje glasova.

Navodno pripremljeno privođenje od strane istražnih policijskih organa Jerke Ivankovića Lijanovića, radi davanja iskaza i očitovanja o teškim optužbama za kriminal koje mu se stavljaju na teret logičan je slijed svih istraga koje su dovedene do kraja u svim mutnim radnjama koje se posljednjih godina porodici Lijanović i Jerki Lijanoviću stavljaju na teret, tvrdi izbor blizak istražnim policijskih organima.

Najtragičnije u cijeloj priči je to što Jerko Lijanović sve optužbe, dokumentovani kriminal, zloupotrebu položaja i podjelu grantova članovima stranke, nonšalantno prebacuje na svoje savjetnike i pomoćnike, te da prema njegovim tvrdnjama sve to oni rade mimo njegovog znanja!?

(VisokoIN)