Sve veći broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH samo u mjesec dana porastao je za više od 500! To je pokazao ažurirani popis koji je Centralna banka (CB) Bosne i Hercegovine tek objavila na svojoj internet-stranici. Najnoviji podaci govore da je u odnosu na prošli mjesec za čak 152 porastao broj firmi s jednim blokiranim računom.

Tako je trenutno u našoj zemlji pod teretom određenih dugovanja čak 58.541 račun, a od tog broja 35.846 firmi ima blokiran barem jedan bankarski račun. Na spisku su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova do tzv. srednjih i velikih preduzeća.

Iz “osvježenog” izvještaja vidljivo je da je, između ostalih, većina firmi u vlasništvu tajkuna SDA Hilme i Muje Selimovića i dalje blokirana i da nema pomaka u rješavanju ogromnih problema u koje su vlasnici nakon sumnjive privatizacije doveli brojne firme i njihove radnike.

Među njima su i “Merkur”, MIMS, Modna konfekcija “Zlatka Vuković”. Na listi firmi s blokiranim računima su i “MB Kekerović” i “Stanić Invest”, koji kao i Selimovići, imaju ogromna dugovanja i po osnovu PDV-a.

Račun je blokiran i Mješovitom hotelsko-turističkom i trgovinskom preduzeću “Bristol”. Riječ je o istom preduzeću čiji je dio, odnosno hotel “Bristol”, privatizirao fantomski saudijski investitor “Al Shiddi”, koji se, zahvaljujući vezama s Bakirom Izetbegovićem, po izuzetno povoljnoj cijeni “dočepao” zdravog dijela kapitala u tom preduzeću, prepuštajući onaj u koji je trebalo izvršiti dodatna ulaganja neumitnoj sudbinu propasti, piše dnevniavaz.ba

Rast broja nelikvidnih preduzeća u zemlji pokazao je da ni blokada transakcijskih računa dužnika nije dovoljna mjera kako bi država, radnici te drugi naplatili svoja potraživanja.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.