Sve više Roma u procesu srednjeg obrazovanja

Facebook Twitter Google+ LinkedIn

Fond otvoreno društvo BiH (FODBiH) i Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“ danas su u Javnoj ustanovi Centar za kulturu Sarajevo potpisali ugovor o donaciji za stipendiranje učenika srednjih škola romske nacionalne manjine u školskoj 2012./2013. godini.

“Ovo je osmi sporazum koji smo potpisali s Fondom otvoreno društvo BiH i danas će redovnu stipendiju dobiti 131 dijete, od čega je 101 srednjoškolac, a 30 studenata“, rekao je Feni izvršni direktor Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” Jovan Divjak, dodajući da troškovi za stpendiranje iznose 129.269 KM. Projekt stipendiranja romske djece Udruženje vodi pod nazivnom „S obrazovanjem u budućnost“, tako da je novi ugovor s FODBiH potvrda veoma uspješne realizacije školovanja mladih Roma i Romkinja.

„Svake godine Udruženju dodjeljujemo grant, koji ove godine iznosi 120.000 KM. Od 2005. do danas obuhvaćeno je 713 studenata i učenika romske nacionalne manjine, a ukupni fond za stipendije iznosio je 598.920 KM“, rekla je Dobrila Govedarica, direktorica FODBiH, nadajući se da će ovaj projekt biti nastavljen. Istakla je da je obrazovanje za romsku djecu još važnije jer romska zajednica ne može prekinuti taj nesretni krug siromaštva ukoliko se njihova djeca ne obrazuju i zato je naša obaveza da pomognemo koliko možemo.

Ova stipendija se tvrdi itekako isplati jer se pokazalo da Romi i Romkinje žele ići u školu i redovno je pohađati. “Zato ćemo im danas dodijeliti i pet nagrada za najbolje literarne radove o temi „Šta mi znači škola“ jer su oni sjajna djeca“, kaže Govedarica.

Član Romskog informativnog centra Dervo Sejdić naglasio je da ovo pokazuje da su Romi shvatili da moraju biti svjesni da su sastavni dio društva. „Osim povećanog broja uključenih Roma u proces srednjeg obrazovanja na našu sreću sve je veći broj studenata Roma. Ako nastavimo ovim tempom za desetak godina imat ćemo veoma obrazovanu romsku omladinu, koja će rame uz rame moći da se bori za sva druga prava s ostalim grupacijama stanovništva“, rekao je Sejdić.

To je potvrdio učenik građevinskog smjera Srednje mještovite škole Almin Gurdalić, ističući da mu ova stipendija puno znači, jer mu pomaže da kupi knjige i ostale potrebne stvari za školu. “Prošao sam s vrlodobrim uspjehom i trudit ću se da budem još bolji u daljnjem školovanju“, kaže Gurdalić.

Romskoj djeci Divjak je poručio da putem obrazovanja razbijaju predrasude o negativnoj slici koja je stvorena u određenim lokalnim zajednicama. Osimd FODBiH i Udruženja u projekat su uključeni: Comite Catolique contre la Faim et pour developpment (Francuska), Association Emmaus, Grenoble, (Francuska), advokatska firma Wolf Theiss (Austrija), Fond Pavo Jusuf Urban-Ibruljević (BiH) i dva donatora koji ne žele javni publicitet, koji su do sada u stipendiranje uložili 106.800 KM.

U dosadašnjem periodu realizacije projekta u odnosu na ukupan broj stipendista mlade Romkinje zastupljene su sa 45 posto, što ukazuje na neopravdanost stereotipa o nezainteresiranosti Romkinja za školovanjem.

(VisokoIN/Fena)

Ne Propustite
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.