Svečanom akademijom u Mostaru započelo obilježavanje Dana državnosti BiH

Obilježavanje Dana državnosti BiH započelo je u četvrtak navečer u Mostaru svečanom akademijom koja je okupila predstavnike kulturnog, političkog i javnog života Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije i BiH.

Svečanost je upriličena u novoobnovljenim prostorijama Centra za kulturu Mostar, koji je uz Narodno pozorište Mostar i Muzej Hercegovine organizator dvodnevne manifestacije obilježavanja Dana državnosti, uz pokroviteljstvo predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine HNŽ-a Šerifa Špage.

Čestitku u povodu Dana državnosti BiH uputio je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, napomenuvši kako 25. studenoga predstavlja jedan od najvažnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu i sve njezine stanovnike jer je to dan kada je potvrđena državnost BiH.

– Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan državnosti. Dobro bi bilo da svi mi koji živimo i radimo u BiH učinimo maksimum u onome što obavljamo jer tako ćemo najbolje doprinijeti svemu onome što se od nas očekuje kao i pridonijeti općem dobru u BiH – kazao je Mušić u izjavi novinarima.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago također je čestitao Dan državnosti, kazavši kako većina građana BiH taj praznik doživljava kao praznik samostalne i suverene države BiH.

– Velikim odzivom građana na večerašnju svečanu akademiju šalje se poruka da građani osjećaju da BiH treba potporu u vremenima kada mnogi, od kojih se neki čak nalaze na visokim političkim dužnostima, negiraju postojanje BiH. Ovakvim događajima i prisustvom velikog broja građana demantiramo one koji negiraju postojanje države BiH i poručujemo im da će imati sve manje prostora za svoja opredjeljenja – kazao je Špago.

Uoči akademije, direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić, federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović i bivša dugogodišnja direktorica Centra Jelka Kebo svečanim presijecanjem vrpce otvorili su nove i obnovljene prostorije Centra za kulturu Mostar.

– Današnji dan od izuzetne je važnosti jer na ovaj način, ova javna ustanova kulture prelazi u novu fazu svoga djelovanja, poboljšavajući uvjete za rad i kvalitetu usluga – kazao je u svom obraćanju direktor Suljić, koji je uručio zahvalnice svima onima koji su pomogli obnove Centra.

Federalna ministrica Dilberović, naglasivši kako je kultura zbir svih vidova umjetnosti, u svom je prigodnom govoru kazala kako rekonstruiranjem i obnovom Centar za kulturu ulazi u novu fazu svoga djelovanja u kojoj će biti u prilici ponuditi daleko kvalitetniju uslugu mostarskim građanima i svim zainteresiranim korisnicima.

Obilježavanje Dana državnosti BiH nastavlja se u subotu, 25. studenoga, posjetom mostarskim Šehitlucima u 10 sati i Partizanskom spomen groblju u Mostaru u 11 sati.