Svemirska stanica leti ka Zemlji: Moguće da padne na područje Balkana

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svemirska stanica “Tiangong-1”, teška 8,5 tona, ubrzava svoj nekontrolirani pad, a njen kontakt sa Zemljinim tlom bi se trebao dogoditi između 24. marta i 19. aprila, navodi se u Evropskoj svemirskoj agenciji.

“Tiangong” (u prijevodu Rajska palata) poslana je u Zemljinu orbitu 2011. godine. Stanica je korištena za misije s posadom i bez nje, a u historiju je ušla kao mjesto prve svemirske misije jedne žene astronauta iz Kine, piše B92.

Vlada u Pekingu je prošle godine saopćila da je komunikacija i kontrola nad stanicom izgubljena i da će se ona srušiti na Zemlju. “Tiangong” je proteklih sedmica počeo da ulazi u gušće dijelove atmosfere, zbog čega je njegov pad dobio na ubrzanju.

Računa se da će veći dio stanice sagorjeti u atmosferi, ali će, prema riječima astrofizičara Džonatana Mekdauela, njegovi dijelovi, teški i do 100 kilograma, ipak pasti na Zemlju.

Kineska svemirska agencija je obavijestila Ujedinjene narode da će se “Tiangong-1” srušiti u periodu između oktobra 2017. i aprila 2018. godine. Šanse da će njegovi ostaci nekoga povrijediti ili ubiti su male, ali se Peking obavezao da obavijesti UN kada pad konačno počne.

Zanimljivo je da se kao mjesto mogućeg pada navode Francuska, Španija ili Portugal u jednom slučaju, a u drugom zemlje Balkana.

https://youtu.be/QtnvVUVZNcATOP VIJESTI

Više vijesti