Sveta noć muslimana: Večeras obilježavanje noći Lejletu-l-kadr

Muslimani u svijetu, večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr. Za noć Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjih deset dana mjeseca ramazana, ali prema rasprostranjenom mišljenju, to je 27. noć ramazana. U ovoj noći se spustio Kur'an, a također postoji i istoimena sura koja govori o vrijednosti ove noći.

U suri “Kadr” koja se sastoji od pet ajeta, kaže se da je ova noć vrijednija od hiljadu mjeseci u kojima nema ove noći.

Ova noć je veoma važna za muslimane koji vjeruju da se u noći Lejletu-l-kadra brišu grijesi ukoliko se noć provede u ibadetu.

U noći kada se po islamskom vjerovanju, meleci spuštaju na zemlju, vjernici se mole do duboko u noć, odnosno do izlaska sunca.

U povodu obilježavanja mubarek noći „Lejletu-l-Kadra“ večeras će poslije teravih-namaza, biti organizirani prigodni programi u svim džamijama na području Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

Centralni program obilježavanja ove mubarek noći u organizaciji bit će u Istiklal džamiji na Otoci.

Program će izvesti Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, zikr će voditi Malik-ef. Šljivo, a kako je saopćio Ured muftije sarajevskog, predavanje će održati mr. Ferid-ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

(VisokoIN/AA)