Svetlana Broz: Zašto ću glasati za Denisa Bećirovića?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na ceremoniji održanoj u Sarajevu 2008. godine povodom obilježavanja prve godišnjice ubistva Duška Kondora NVO GARIWO je Nagradu Duško Kondor za afirmaciju građanske hrabrosti dodijelila Denisu Bećiroviću, poslaniku SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uz obrazloženje da je:

1. Imajući u vidu potrebu izgradnje povjerenja među bosanskohercegovačkim narodima, prepoznao važnost promovisanja pozitivnih primjera u odbrani zajedničkog života i elementarnih ljudskih prava naroda i građana.

2. Prepoznao je u Srđanu Aleksiću simbol građanske hrabrosti i odlučio se boriti za istorijsko i političko priznanje građanske hrabrosti kao neprolazne vrijednosti. Dana 23. maja 2007. godine uputio je inicijativu Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kojom se zadužuje Vijeće ministara da, u saradnji sa nadležnim organima Općine Trebinje, finansijski pomogne izgradnju spomenika Srđanu Aleksiću u Trebinju.

3. Na 10. sjednici 13.06.2007. godine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je inicijativu Denisa Bećirovića.

“Denis Bećirović, tih i skroman čovjek, velikih je političkih potencijala. Iskusni parlamentarac koji je svojim inicijativama u državnom parlamentu ostavio jasan pečat nekorumpiranog i beskompromisnog borca za građansku BiH. Istoričar po profesiji, antifašista po uvjerenju, argumentovano se bori protiv čitavih pokreta za reviziju savremene istorije.

Čovjek koji i profesionalno i ljudski ima snage da prošlosti gleda pravo u oći, ne izvrćući je nego učeći iz nje sebe i druge, ima pravo i moralnu obavezu, da bude lider jedne napaćene zemlje.

Denis Bećirović će, sigurna sam, zastupati sve građane, a ne samo pripadnike etničkih grupa. I zato ću glasati za Denisa Bećirovića”, kazala je Svetlana Broz.

Više vijesti