SVETLANA CENIĆ: “Ličimo na psihijatrijsku kliniku otvorenog tipa”!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bosni i Hercegovini tek slijedi suočavanje sa istinom, a to je da su dugovi veći nego što se prikazuju, situacija teža, a da će nekim sljedećim političkim strukturama biti ostavljena takva glavobolja da je pitanje koliko je pametan onaj ko bi se zaletao da uzme vlast misleći da tu još ima šta da se uzme, izjavila je Svetlana Cenić, ekonomista i bivša ministarka finansija u Vladi Republike Srpske.

Cenićeva kaže da ko god novi dođe 2018. na vlast, mora uraditi i objaviti u svim medijima inventuru, ući u kancelariju sa već gotovim zakonskim rješenjima.

“Šta možemo očekivati? Pa, ako je sada takva navala pres-konferencija i saopštenja, takav verbalni rat i takva blokada da ličimo na psihijatrijsku kliniku otvorenog tipa, do izbora će biti ko živ, ko mrtav u opštoj besparici”- istakla je ona.

Pomaci na političkoj sceni će se, navodi, desiti i neke nove stranke će definitivno uzeti dio kolača ovim velikim.

– Biće povećih potresa na političkoj sceni do izbora, biće i razdruživanja udruženih, biće pokušaja da se kameleonski presvlače stvari u nove boje. Naravno, uz one već viđene: ja pravim sam sebi opoziciju, pa se broj otetih glasova suprotnoj strani množi sa prethodno utvrđenom cifrom – ističe ona.

U intervjuu za Frontal, Cenićeva navodi da je, kada su javne finansije u pitanju, Bosna i Hercegovina među vodećim zemljama po prihodima izraženo procentualno u odnosu na BDP. Međutim, rashodovna strana je katastrofalna, posebno po strukturi potrošnje.

– Ekonomska slika BiH je loša, to svi vide, znaju i osjećaju na svojoj koži i po svom novčaniku. Tu ne treba nikakav stručnjak da dijagnostikuje – tvrdi ona.

Za ekonomsku katastrofu, smatra, krivi su kreatori ekonomskih politika i kreatori užasne političke klime, oni koji su ogrezli u korupciji čija je svrha poltičkog angažovanja samo da nešto uzmu i ovajde se, po bilo koju cijenu i po bilo čijim leđima.

Kakva je ekonomska budućnost zemlje i gdje je rješenje pomaka sa „mrtve tačke“, Cenićka kaže da su potrebne generalno tri stvari: stabilno okruženje za privredu, manje korupcije (više vladavine prava) i uzdržavanje od politike „da komšiji crkne krava“.

“Samo da objasnim kod pojma stabilnog okruženja za privredu, da je propast eksperimentisati i menjati svaki čas, kao i onaj raspon od obećanja do realizacije. Vlast najavi jedno, privreda se pripremi, a onda ništa od toga i nastaje još veća šteta. Ko god novi dođe 2018. na vlast, mora uraditi i objaviti u svim medijima inventuru, ući u kancelariju sa već gotovim zakonskim rješenjima, a ne da se mjesecima bave smenjivanjem starih i postavljanjem novih”, kazala je Cenićka.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.