“Švicarci” blokirali rad Hypo-Addiko banke na Ferhadiji zbog dužničkog ropstva

Članovi Udruženja UKK Švicarac BiH danas su blokirali rad novootvorene Hypo-Addiko banke na Ferhadiji 1 – Sarajevo.

Gotovo 100 članova ovog udruženja okupilo se ispred banke, a oni su u Sarajevo došli iz svih gradova FBiH te su rekli da je ovo njihov zadnji vapaj za spas jer su godinama u dužničkom ropstvu.

Ispred banke se nalazi 20-tak članova, a unutra je njih mnogo više, koji su blokirali šaltere s uplatama po pet feninga na račune članova udruženja.

Na ovaj način žele skrenuti pozornost na postupajući odnos Hypo-Addiko banke kroz deložacije iz svojih stanova i kuća korisnika kredita nikad viđenoga CHF-a, kao i indolentan odnos entitetskih zakonodavaca naspram svojih građana, te nepoštivanje presuda (više od 1.100) od strane spomenute banke izrečenih na općinskim sudovima starim i više od četiri godine. Iste presude su po žalbi banke završile na višim sudovima, koji iste, iz njima poznatih razloga, ne rješavaju, objasnili su iz UKK Švicarac.

Naglasili su da su se 24 člana ovog udruženja ubila zato što nisu mogli da otplate dug. Od nadležnih u BiH traže da riješe problem i da kredit vraćaju kao i ostali građani naše zemlje, a ne više od duplo.

Poručuju da će, ukoliko današnji apel ne urodi plodom, organizirati veće proteste jer su dovedeni u sitauciju da će njihove porodice morati prositi ako se nešto ne poduzme.

Podršku im daju građani Sarajeva. koji su ocijenili da je ovakvo nešto van svake pameti.