Švicarski Lidl počeo sa prodajom kanabisa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Mogli ste čuti za njihove niske cijene ili fini slatkiši, ali ovih dana Lidlovi kupci mogu uživati i u nekim drugim proizvodima. Lanac supermarketa Švicarcima odnedavno nudi i pravi raritet, kanabis iz lokalnog uzgoja.

Kutijica s 1,5 gramom kanabisa uzgojenog u zatvorenim prostorima košta 17,99 švicarskih franaka što je oko 30 KM, dok vrećica s 3 grama kanabisa uzgojenog u stakleniku košta dvadesetak franaka.

Kako piše britanski Guardian, Lidl koristi izmjene zakona iz 2011. kada je punoljetnim Švicarcima omogućena kupovina kanabisa s manje od 1% THC-a. Dostupni proizvodi trebali bi pružiti opuštajući i protu-upalni efekt i ne bi trebali biti dovoljno snažni za postizanje nekih drugih efekata.

Dobavljač, The Botanicals, smješten je u sjeveroistočnoj Švicarskoj i uzgajaju kanabis u zatvorenim prostorima te u djelomično automatiziranim staklenicima.

– Proizvođač se oslanja na održivu poljoprivredu i potpuno su izbacili iz upotrebe kemikalije, sintetičke ili genetski modificirane supstance – stoji u jednom saopštenju. Ipak, jako je neobično vidjeti cigarete kanabisa smještene na istoj stranici s gaziranim sokovima ili pakovanim mladim špinatom.

Švicarska promjena zakona u 2011. godini, osmišljena kao pomoć povećanju dostupnosti medicinskog kanabisa, nedavno su počeli koristiti i komercijalni operateri. Švicarska carinska agencija, koja prikuplja poreze od prodaje kanabisa, zabilježila je porast registrovanih trgovaca s tek par u 2015. godini na više od 140 u prošloj godini.

Više vijesti