Svijet želi Obamu za predsjednika

Prema istraživanju javnog mijenja koje je provela Agencija WIN-Gallup International, da se danas u svijetu održavaju izbori 81 posto stanovnika naše planete podržalo bi aktuelnog američkog predsjednika Baracka Obamu, a samo 19 posto njegovog aktuelnog protivnika u američkoj izbornoj utrci, Mitta Romneya.

Naime, prema rezultatima istraživanja javnog mijenja koje je urađeno na uzorku od 26 hiljada osoba u 32 države svijeta, a u peridou od 20. augusta do 6. septembra ove godine, Obama bi sigurno pobijedio Romneya.

Obama je najveću podršku zabilježio u Islandu (98 posto), u Holandiji, Portugalu i Njemačkoj (97 posto), Irskoj i Danskoj (96 posto), Švicarskoj, Francuskoj i Finskoj (95 posto), Italiji i Turskoj (94 posto), Brazilu (93 posto), Rumuniji, Saudijskoj Arabiji (91 posto) i Australiji (90 posto).

S druge strane, građani Pakistana, Gruzije, Makedonije i Kine dali su veću podršku Romneyu.

Prema istom istraživanju, Obama bi u 29 država svijeta imao preko 55 posto glasova. U sedam država svijeta podrška Obaminoj politici se kreće od oko 90 posto, dok u devet država ima podršku od 80 posto.

U okviru istog istraživanja, u Istanbulu je telefonom, metodom slučajnog uzorka,
urađena anketa sa 500 osoba. Rezultati su pokazali da bi Obamu podržalo 94 posto Turaka, a Romneya tek šest posto građana ove turske metropole.

Situacija s javnim mijenjem u SAD-u je potpuno drugačija. Razlika između dva predsjednička kandidata je samo oko 3 do 5 posto.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar