Svinjska gripa ponovo u Bosni i Hercegovini!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U narednih sedam do deset dana sezonska gripa, koja je već evidentirana u Evropi, pojavit će se i u BiH. Iako u našoj zemlji do sada nije potvrđen nijedan slučaj gripe u ovoj sezoni, ta mogućnost ne može se isključiti ubuduće jer je virus već stigao i u Hrvatsku. Kazala je to za “Dnevni avaz” Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Veći rizik

Ravlija naglašava da sezonska gripa već godinama dolazi upravo u blagdansko vrijeme, oko Božića i Nove godine.

– Mreža nadzora govori da su virusi prisutni, tako da se krajem mjeseca povećava rizik od obolijevanja. U cirkulaciji se nalaze tri tipa virus, tako da su, osim tipa B, koji je registriran u Hrvatskoj, još dominantni virusi tipa A, H3N2 i H1N1 (svinjska gripa). Ti virusi kod ljudi uzrokuju infekcije. Tip A skloniji je da izaziva jači epidemijski potencijal, šire epidemije i težu kliničku sliku. Što se tiče tipa B, njegova karakteristika je da ima manji epidemiološki potencijal – tvrdi Ravlija.

Ravlija: Najugroženiji hronični bolesnici

Prema njenim riječima, vakcinacija protiv gripe jedina je djelotvorna mjera, s obzirom na to da je riječ o virusnoj infekciji.

– Dobro je da cirkulirajućim virusima odgovara cjepivo koje je korišteno u ovoj sezoni. Ipak, zabrinjava što je u odnosu na ranije razdoblje sada upola manje građana vakcinisano, zbog čega smo više izloženi gripi. Kada nema dovoljno vakcinisanih ljudi, veća je mogućnost da virus cirkulira i da se prenosi – upozorava Ravlija.

Gripom tipa A i B posebno su ugrožene starije osobe koje boluju od hroničnih oboljenja.

Hronični bolesnici

– Ipak, svi smo osjetljivi na virus, počevši od djece do starijih ljudi. Bolest prolazi sa srednje teškom ili lakšom kliničkom slikom, a ne odstupa ni smrtnost. Najugroženiji su hronični bolesnici, kod kojih uglavnom i nastupaju komplikacije. Pacijenti trebaju ostati u kućnom ambijentu, mirovati nekoliko dana, piti tople napitke s dosta vitamina C. Ukoliko temperatura traje duže od pet dana, treba se konsultirati s ljekarom – naglašava Ravlija.

Prema posljednjem izvještaju Evropskog centra za praćenje i kontrolu bolesti (ECDC), u Evropi je nivo aktivnosti virusa gripe za sada nizak.

Simptomi

Visoka temperatura, iznad 39
Opća slabost
Bolovi u mišićima i zglobovima
Grebanje u grlu
Suh kašalj

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.