da block

Svjedokinja Tužiteljstva BiH za zločine u Visokom ne smije izaći pred optuženog

da block

U nastavku suđenja Asimu Kadiću za zločin u Visokom, vještakinja je pred Županijskim sudom u Zenici izjavila da je potrebno osigurati posebnu zaštitu za oštećenu tijekom njenog svjedočenja.

Vještakinja Emira Ejubović iznijela je nalaz nakon što je Tužiteljstvo predložilo da oštećena tijekom svjedočenja ne bude prisutna u sudnici, o čemu će Sudsko vijeće odluku donijeti nakon dodatnog vještačenja.

Ejubović je kazala da oštećena ne bi mogla podnijeti suočenje s optuženim.

“Zbog svih činjenica u vezi s djelom i sadašnjeg emocionalnog stanja oštećene, smatram da bi bilo apsolutno opravdano da joj se da posebna zaštita kao ugroženom svjedoku i da se osiguraju uvjeti da se tijekom procesa ne sretne s optuženim” – izjavila je Ejubović.

Optužnica tereti Kadića da je, kao pripadnik Armije RBiH (ABiH), 27. juna 1992. godine dva puta prisilio Martu Vanovac na seksualni odnos.

Obrana je prigovorila na nalaz vještačenja, obrazloživši da je ono izvršeno samo na osnovu razgovora koji je obavljen u policijskim prostorijama u Zvorniku.

Obrana je zatražila da se pregleda sva medicinska dokumentacija oštećene.

Sudsko vijeće je uvažilo ovaj prigovor i naložio Tužiteljstvu da do nastavka suđenja pribavi dokumentaciju.

– Vještak će taj dan pregledati zdravstvenu dokumentaciju Marte Vanovac i nastavit ćemo ispitivanje vještaka te donijeti odluku o statusu oštećene – kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Enes Maličbegović.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. maj.

(VisokoIN)