Tadić u utorak u podne raspisuje parlamentarne izbore

Predsjednik Srbije Boris Tadić raspisat će u utorak parlamentarne izbore, najavljeno je iz Pres službe predsjednika Srbije. Tadić će u 12 sati potpisati Odluku o raspisivanju izbora u zgradi Predsjedništva, a nakon toga će dati izjavu.

Ranije je iz Skupštine Srbije saopćeno da će pokrajinski i lokalni izbori biti raspisani u isto vrijeme, pošto Tadić raspiše parlamentarne izbore.

Lokalne izbore raspisuje predsjednica srpskog parlamenta Slavica Đukić – Dejanović, a pokrajinske predsjednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Beogradski mediji su ranije spekulisali da bi parlamentarni izbori mogli da budu održani 29. aprila ili 6. maja, s obzirom da Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se republički izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

Parlamentarni izbori će biti sprovedeni po izmijenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika, kojim je ukinuta blanko ostavka, a predviđeno je da najmanje trećina poslanika moraju da budu žene, dok će se mandati dijeliti po redoslijedu sa izborne liste.

Prethodni parlamentarni i lokalni izbori održani su 11. maja 2008. godine, a ovi koji će biti raspisani biće deveti po redu od uvođenja višestranačja u Srbiji od 1990. godine.

U Srbiji postoji skoro 90 registrovanih političkih partija.

(VisokoIN/Srna)